Μεταφορές κατοικιδίων Ευρωπαϊκή Ένωση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μεταφορές κατοικιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταφερθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από χώρα σε χώρα, εφόσον καλύπτουν ορισμένους κανόνες. Κάθε μεταφορά κατοικιδίου εξαρτάται επίσης από τη ράτσα του ζώου κι από τη χώρα όπου κατευθύνεται. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν χώρες, που έχουν συγκεκριμένους κανονισμούς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε κοντά σας έμπειρους και πιστοποιημένους μεταφορείς, με γνώση που θα σας καθοδηγήσουν σωστά και θα σας λύσουν κάθε απορία. Η κατάλληλη προετοιμασία της μεταφοράς κατοικιδίων είναι πολύτιμη. Μη διστάσετε να επικοινωνήστε εγκαίρως με την ομάδα μας!

Ας προσδιορίσουμε όμως αρχικά τι εννοούμε όταν λέμε «ζώα συντροφιάς»:

  • Σκύλους
  • Γάτες
  • Νυφίτσες

Η μεταφορά ζώων συντροφιάς μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε από τις χώρες της Ε.Ε. στη Μεγάλη Βρετανία, τη Νορβηγία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Τι προϋποθέσεις υπάρχουν για τη μεταφορά του;

  1. Να φέρει μικροτσίπ (σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του παραρτήματος ΙΙτου κανονισμού της Ε.Ε. σχετικά με τις μετακινήσεις ζώων συντροφιάς)
  2. Να έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας
  3. Να έχει υποβληθεί σε θεραπεία για κεστώδη έλμινθα Echinococcus multilocularis, εφόσον η περιοχή προορισμού σας είναι απαλλαγμένη από αυτή τη νόσο (Φινλανδία, Ιρλανδία, Μάλτα, Νορβηγία και Βόρεια Ιρλανδία)
  4. Να έχει έγκυρο ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου συντροφιάς, όταν ταξιδεύει από χώρα της Ε.Ε. ή τη Βόρεια Ιρλανδία σε άλλη χώρα της Ε.Ε .ή στη Βόρεια Ιρλανδία, ή ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας των ζώων, όταν ταξιδεύει από χώρα εκτός Ε.Ε.

Τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζονται για τη μεταφορές κατοικιδίων εντός Ε.Ε.

Α. Ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώων συντροφιάς

Β. Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας ζώων

Α. Ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώων συντροφιάς

Το Ευρωπαϊκό διαβατήριο για ζώα συντροφιάς είναι ένα έγγραφο, που βασίζεται σε τυποποιημένο πρότυπο της Ε.Ε. και είναι απαραίτητο για τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Περιλαμβάνει περιγραφή και λεπτομερή στοιχεία για το ζώο σας, όπως τον κωδικό μικροτσίπ, καθώς και το ιστορικό των αντιλυσσικών εμβολιασμών και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη και του κτηνιάτρου που εξέδωσε το διαβατήριο.

Μπορείτε να λάβετε ευρωπαϊκό διαβατήριο ζώου συντροφιάς για τον σκύλο, τη γάτα ή τη νυφίτσα σας από κάθε εγκεκριμένο κτηνίατρο (που έχει εξουσιοδοτηθεί από τις αρμόδιες αρχές να εκδίδει διαβατήρια ζώων συντροφιάς). Το διαβατήριο για τα ζώα συντροφιάς ισχύει εφ’ όρου ζωής, εφόσον ανανεώνεται κατάλληλα ο εμβολιασμός των ζώων σας κατά της λύσσας.

Σημαντικό!

Εάν ταξιδεύετε σε χώρα της Ε.Ε. ή στη Βόρεια Ιρλανδία από την Ανδόρα, την Ελβετία, τις Φερόες Νήσους, το Γιβραλτάρ, τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία, τον Άγιο Μαρίνο, το Κράτος της Πόλης του Βατικανού, το ζώο σας μπορεί να εισέλθει στην ΕΕ με διαβατήριο ζώου συντροφιάς που έχει εκδοθεί σε μία από αυτές τις χώρες ή εδάφη.

Β. Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας ζώων

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας των ζώων είναι ένα άλλο είδος εγγράφου, το οποίο περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το ζώο συντροφιάς (ταυτότητα, υγεία, αντιλυσσικός εμβολιασμός) και βασίζεται σε τυποποιημένο υπόδειγμα της Ε.Ε. Εάν ταξιδεύετε από χώρα ή έδαφος εκτός Ε.Ε., το ζώο συντροφιάς πρέπει να διαθέτει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας των ζώων το οποίο να έχει εκδοθεί από κτηνίατρο του Δημοσίου της χώρας αναχώρησης το πολύ 10 ημέρες πριν από την άφιξη του ζώου σας στην Ε.Ε. Το πιστοποιητικό ισχύει για ταξίδια μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. για 4 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης ή έως ότου λήξει ο αντιλυσσικός εμβολιασμός (ό,τι συμβεί πρώτο).

Επιπλέον, θα πρέπει να συμπληρώνετε και να επισυνάπτετε στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό υγείας του ζώου συντροφιάς σας γραπτή δήλωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι η μεταφορά του ζώου πραγματοποιείται για μη εμπορικούς σκοπούς. Η δήλωση αυτή απαιτείται επίσης εάν το ζώο σας ταξιδεύει υπό την ευθύνη προσώπου, που εσείς έχετε εξουσιοδοτήσει. Στην περίπτωση αυτή, το ζώο σας πρέπει να σας παραδοθεί εντός 5 ημερών από τη μετακίνησή σας.

Σημαντικό!

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, τα διαβατήρια ζώων συντροφιάς της ΕΕ που είχαν εκδοθεί σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία δεν ισχύουν πλέον για ταξίδια με ζώα συντροφιάς από τη Μεγάλη Βρετανία σε χώρα της ΕΕ ή στη Βόρεια Ιρλανδία.

Μεταφορές κατοικιδίων: Πόσα ζώα συντροφιάς μπορείτε να μεταφέρετε

Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να συνοδεύει έως 5 ζώα συντροφιάς το πολύ. Στην περίπτωση που τα ζώα είναι περισσότερα από 5 (σκύλοι, γάτες ή νυφίτσες), πρέπει να προσκομίζετε απόδειξη ότι συμμετέχουν σε διαγωνισμό, έκθεση ή αθλητικό γεγονός (προσκομίζοντας για παράδειγμα έγγραφο που αποδεικνύει την εγγραφή τους), και ότι είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών.

 

Πηγή: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_el.htm

 

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.