Μεταφορές κατοικιδίων με τρένο: Τι ορίζει ο Νόμος

Οι μεταφορές κατοικιδίων με τρένο και γενικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Ελλάδα γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολη διαδικασία. Ωστόσο κι εμείς ως κηδεμόνες τους οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και προσεκτικοί, για ένα άνετο κι ασφαλές ταξίδι.

Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά κατοικιδίων με τρένο, οι κανονισμοί είναι συγκεκριμένοι και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ Hellenic Train τους ακολουθεί πιστά. Γίνονται δεκτά μικρόσωμα και μεγαλόσωμα ζώα συντροφιάς υπό προϋποθέσεις.

Κανονισμοί ΤΡΑΙΝΟΣΕ/ Hellenic Train για μεταφορά κατοικιδίων

Στα τρένα γίνονται δεκτά για μεταφορά μικρόσωμα ζώα συντροφιάς, σκύλοι έως 10 κιλά, γάτες, πουλιά κτλ.), αλλά πρέπει να βρίσκονται πάντα σε κλουβί. Το κλουβί αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τα μικρόσωμα όσο και για τα μεγαλόσωμα ζώα (π.χ. σκύλος άνω των 10 κιλών).

Τι διαστάσεις πρέπει να έχει το κλουβί μεταφοράς

Οι μέγιστες διαστάσεις του κλουβιού μεταφοράς για μικρόσωμα ζώα είναι 50 Χ 40 Χ 70 εκ. Αντίστοιχα για τα μεγαλόσωμα ζώα οι μέγιστες διαστάσεις είναι 118 Χ 76 Χ 88 εκ. Τα κλουβιά τοποθετούνται είτε στα γόνατα του συνοδού τους, είτε στους χώρους των αμαξοστοιχιών που προορίζονται για τις αποσκευές χειρός, εφόσον δεν ενοχλεί τους συνεπιβάτες και μόνο τότε. Σε αντίθετη περίπτωση ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας μεριμνά για την τοποθέτηση του κλουβιού στον χώρο φύλαξης αποσκευών, με τη σύμφωνη γνώμη του επιβάτη συνοδού του κατοικιδίου.

Πόσα κατοικίδια μεταφέρονται ανά αμαξοστοιχία

Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός μικρόσωμων κατοικιδίων ανέρχεται πλέον σε τρία μικρόσωμα κατοικίδια ανά λεωφορείο, ενώ για τα μεγαλόσωμα κατοικίδια έως δύο.

 

Μεταφορά κατοικιδίων με τρένο: Πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους

Τα κατοικίδια κατά τη μεταφορά τους με τρένο πρέπει να είναι συνοδευόμενα από τον κηδεμόνα τους, να φορούν φίμωτρο και λουρί εντός του τρένου και να έχουν το ενημερωμένο εντός διετίας, βιβλιάριο υγείας τους μαζί.

Ειδικά οι μικρόσωμοι σκύλοι βάρους έως 10 κιλών είναι δυνατόν να γίνουν δεκτοί και χωρίς συσκευασία στις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στα συνοδευόμενα ζώα συντροφιάς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών μόνον στους σκύλους βοήθειας τυφλών.

Τι ισχύει για τους σκύλους βοηθείας

Για τους σκύλους βοηθείας, εκπαιδευόμενους κι εκπαιδευμένους, που συνοδεύουν άτομα με αναπηρίες επιτρέπεται η παραλαβή και μεταφοράς τους εντός των διαμερισμάτων, στις συγκεκριμένες θέσεις και οχήματα όπως έχει ορίσει η ίδια η Hellenic Train:

  • Ο σκύλος βοηθείας μεταφέρεται χωρίς φίμωτρο, με λουρί χειρισμού και πρέπει να είναι καθισμένος επί του δαπέδου του βαγονιού, ή στα λεωφορεία της Hellenic Train δίπλα ή κοντά στον κάτοχό του.
  • Οι σκύλοι βοηθείας τυφλών δεν τοποθετούνται σε καλάθι ή άλλη συσκευασία, είναι δυνατή η μεταφορά τυφλού και του σκύλου βοηθείας στις ειδικές θέσεις ΑμεΑ, εφόσον αυτές διατίθενται στη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία.
  • Οι σκύλοι βοήθειας ατόμων με αναπηρία, εκπαιδευόμενοι ή εκπαιδευμένοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών της Hellenic Train.

Κόστος μεταφοράς κατοικιδίων με τρένο και που κλείνουμε εισιτήρια

Για τη μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων σύμφωνα με τους παραπάνω όρους δεν εισπράττεται κόμιστρο και δεν εκδίδεται τίτλος μεταφοράς, εκτός εάν ζητείται για τα μικρά κατοικίδια, εντός συσκευασίας μεταφοράς, ιδιαίτερη θέση. Σε αυτή την περίπτωση εισπράττεται κόμιστρο 50% της πλήρους τιμής Β’ θέσης της διαδρομής του εισιτηρίου του ενήλικα επιβάτη– συνοδού.

Για τη μεταφορά μεγαλόσωμων κατοικίδιων ζώων, σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, εισπράττεται κόμιστρο 50% της πλήρους τιμής Β’ θέσης της διαδρομής του εισιτηρίου του ενήλικα επιβάτη– συνοδού κι εκδίδεται ο αντίστοιχος τίτλος μεταφοράς. Για τους σκύλους βοηθείας ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι, δεν εισπράττεται κόμιστρο.

Σημαντικό! Για τους συνοδούς των μεταφερόμενων ζώων, που δεν τηρούν τους κανόνες μεταφοράς θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Η έκδοση των εισιτηρίων του επιβάτη και του συνοδευόμενου ζώου συντροφιάς γίνεται μόνο στα εκδοτήρια της Hellenic Train. Δεν προβλέπεται πώληση εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου. Δεν είναι δυνατή η εξυπηρέτηση ζώων συντροφιάς από κλειστούς σταθμούς-εκτός εάν έχει εκδοθεί το εισιτήριο από σταθμό σε λειτουργία​​​​​​​.

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.