Βόλτα σκύλου: Πόσες φορές την ημέρα είναι το ιδανικό

Η βόλτα σκύλου μπορεί να αποτελεί μία ευχάριστη στιγμή της ημέρας, όπου χαλαρώνουμε κι ασκούμαστε μαζί του, αλλά ενδέχεται να είναι και μία επιπλέον υποχρέωση που έχουμε στο πρόγραμμα της ημέρας. Γι’ αυτό πάμε να δούμε πως από «υποχρέωση» μετατρέπεται σε «χαλάρωση» και για τους δυο μας!

Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα

Σε γενικές γραμμές ενδείκνυνται η βόλτα σκύλου να γίνεται 2 φορές την ημέρα, το λιγότερο, και 5 μεγάλες βόλτες των 40 λεπτών την εβδομάδα. Αυτοί οι αριθμοί όμως αποτελούν το ελάχιστο που χρειάζεται να προσφέρουμε στο τετράποδο μέλος της οικογένειας. Μάλιστα συχνά μπορεί να πρέπει να αυξηθούν. Η αύξηση του αριθμού στις βόλτες του σκύλου εξαρτάται από τις ανάγκες του ζώου, βάσει της ηλικίας, του μεγέθους και της φυσικής κατάστασής του. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το περιβάλλον όπου ζει ο σκύλος. Οπότε αυξάνουμε τις βόλτες μας όταν:

  1. Ο σκύλος επιβάλλεται να χάσει βάρος.
  2. Ο σκύλος πρέπει να περπατάει περισσότερο. για λόγους υγείας.
  3. Το ζώο μας είναι μεγαλύτερης ηλικίας και πρέπει να κάνει συχνότερα τη φυσική ανάγκη του.
  4. Μένουμε σε διαμέρισμα με τον σκύλο μας, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να τρέξει ο τετράποδος φίλος μας στον κήπο ή στην αυλή.

Βόλτα σκύλου: Τι προσφέρει στον φίλο μας

Η βόλτα για ένα τετράποδο σημαίνει ερεθίσματα, αλλαγή περιβάλλοντος, πνευματική διέγερση, υγεία, χαρά, ευεξία, ηρεμία και καλύτερη διάθεση για υπακοή άρα κι εκπαίδευση. Ταυτόχρονα αποτελεί μία άριστη ευκαιρία για bonding και ποιοτικό χρόνο μαζί. Bonus tip, δεν τραβάμε τον σκύλο μας γιατί βιαζόμαστε. Ζούμε τη στιγμή μαζί του, τον αφήνουμε να μυρίσει, να χαλαρώσει, να απολαύσει τη βόλτα του.

Βόλτα σκύλου: Τι προσφέρει στον άνθρωπο

Η απάντηση εδώ είναι καθαρά υποκειμενική. Το αντικειμενικό όμως είναι ότι η βόλτα με τον σκύλο μάς δίνει τη δυνατότητα για άσκηση, για να «καθαρίσει» το μυαλό μας από το πρόγραμμα της καθημερινότητας, να δεθούμε με το τετράποδο μέλος της οικογένειας. Ακόμη αξίζει να σημειώσουμε πως η βόλτα με τον σκύλο μάς δένει μαζί του, με αποτέλεσμα το ζώο συντροφιάς να είναι πιο διαθέσιμο να μας ακούσει σε μία εντολή. Ουσιαστικά ο ένας κατανοεί τις ανάγκες του άλλου. Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό της επιτυχίας για μία ευχάριστη ζωή με τον σκύλο μας!

Τι γίνεται όταν μας τραβάει ο σκύλος

Φροντίζουμε να έχουμε επιλέξει, με τη συμβουλή ενός έμπειρου εκπαιδευτή, το κατάλληλο λουρί. Δε βγάζουμε ποτέ τον σκύλο μας χωρίς λουρί, ακόμη κι αν είναι φιλικός και υπάκουος. Το αναδιπλούμενο λουρί αποτελεί μία άριστη λύση, όταν όμως δεν τραβάει πολύ ο σκύλος μας. Αν τραβάει πολύ κι είναι μεγαλόσωμος, προτιμούμε ένα no pull harness ή ένα σε σχήμα πλεξούδας, το οποίο προσφέρει καλύτερο έλεγχο.

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.