Σκύλος: Αχ και να ήξερα τι σκέφτεται!

Πες αλήθεια, πόσες φορές έχεις πει ότι θα ήθελες να μάθεις πως σκέφτεται ο σκύλος σου; Κι όμως, είναι εύκολο όπως συμβαίνει άλλωστε και μ’ εκείνον που σε ξέρει γιατί σε νιώθει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να τον παρατηρήσεις.

Η συνολική παρατήρηση των κινήσεων, αντιδράσεων και συμπεριφορών του θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι ακριβώς αισθάνεται και τι σκέφτεται ο σκύλος σου. Μάλιστα μέσα από αυτό το ολιστικό observation ίσως προλάβεις τη δυσφορία, αποφεύγοντας οτιδήποτε τον οδηγεί να νιώθει άβολα. Έτσι σταδιακά ο τετράποδος φίλος σου θα είναι πιο άνετος, πιο χαρούμενος, πιο ευτυχισμένος (κι εσύ μαζί του).

Σκύλος και στρες: Τι πρέπει να παρατηρήσουμε

Ένα από τα συχνά θέματα του κατοικιδίου μας, όπως και των ανθρώπων, είναι το στρες. Πολλές φορές ο στρεσαρισμένος σκύλος μπορεί να καταλήξει να γίνει επιθετικός, αφού το στρες αποτελεί τον προάγγελο της επιθετικής συμπεριφοράς στα ζώα. Πως μπορείς να καταλάβεις ότι ο σκύλος σου είναι στρεσαρισμένος;

 

  • Όταν γλύφει συχνά κι επίμονα τα χείλη του
  • Όταν χασμουριέται
  • Όταν ξύνεται συνέχεια
  • Όταν τρέμει
  • Όταν ακούγεται λαχανιασμένος
  • Όταν πηγαινοέρχεται στον χώρο, χωρίς ιδιαίτερο λόγο

 

Τέλος υπάρχει κι ένα φαινόμενο, το «μάτι της φάλαινας» όπως λέγεται, κατά το οποίο παρατηρείται μία αλλαγή στα μάτια του σκύλου. Τι είδους αλλαγή; Φαίνεται πιο έντονα το λευκό των ματιών του!

Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι ένα δείγμα για το στρες του σκύλου, αλλά δε συμβαίνουν μόνο όταν υπάρχει άγχος. Μπορεί δηλαδή κάποιο από αυτά τα συμπτώματα να έχουν κι άλλη αιτία, εκτός του στρες. Για ακόμη μία φορά αυτό που  θα μας βοηθήσει στη διάκριση των συμπτωμάτων, είναι η συνολική και τακτική παρατήρηση του κατοικιδίου μας.

Κατάλαβε ότι δεν είναι όλοι οι σκύλοι κοινωνικοί

Ο σκύλος μας δεν είναι αυτονόητο ότι χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και κοινωνικότητα. Ενδέχεται δηλαδή να μην επιθυμεί να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους ή άλλους σκύλους, για να κάνει παρέα. Οπότε αν βρεθεί σ’ έναν χώρο για πολλή ώρα με νέα «πρόσωπα», μπορεί να μην του αρέσει, να μην περνάει καλά και τελικά να αντιδράσει. Αν λοιπόν έχουμε ένα κατοικίδιο που δεν είναι τόσο κοινωνικό, ας το αποδεχθούμε κι ας το κατανοήσουμε. Τόσο ο σκύλος όσο κι εμείς οφείλουμε να συμπονούμε αμφότεροι τις ανάγκες κι επιθυμίες του καθενός.

Το γλείψιμο δε σημαίνει πάντα φιλάκια

Θα ήταν πολύ ωραίο αν κάθε φορά που μας έγλυφε ο σκυλάκος μας, να μάς έδινε κι ένα φιλάκι αλλά… NOT! Υπάρχουν φορές που τα ζώα συντροφιάς γλύφουν, για να πάρουν μία γεύση από την κρέμα που φοράμε ή το φαγητό που μόλις φάγαμε κι υπάρχει λίγο στο πρόσωπο, στα χείλη ή στο χεράκι μας.

Όσα λέει η ουρά για το πως νιώθει ο σκύλος μας

Ανεβασμένη ουρά που κουνιέται, ευτυχισμένος σκύλος λένε! «Λένε» όμως… η τεντωμένη, ας το πούμε έτσι, ουρά που κουνιέται δε συνεπάγεται απαραίτητα χαρά. Όταν κουνιέται χαλαρά, τότε ναι έχουμε έναν χαρούμενο σκύλο. Όταν όμως είναι τεντωμένη μπορεί να μαρτυρά και μία επερχόμενη επιθετική συμπεριφορά ή έναν γενικότερο εκνευρισμό. Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν πως η ουρά που γέρνει προς τα δεξιά, δείχνει χαρά ενώ η ουρά που γέρνει ελαφρώς προς αριστερά, ίσως σχετίζεται μία μορφή επιθετικότητας. Το συμπέρασμα είναι πως κάθε φορά που σηκώνει την ουρά ή την κουνάει, δε δηλώνει μόνο χαρά.

Το ίδιο ισχύει και στην αντίστροφη περίπτωση, που η ουρά του σκύλου είναι κάτω. Η κατεβασμένη ουρά δε σημαίνει έναν δυστυχισμένο ή φοβισμένο σκύλο. Μπορεί απλά να είναι χαλαρός… Για παράδειγμα όταν η ουρά κατεβαίνει και συνοδεύεται από ένα αθώο, κουταβίσιο βλέμμα «ναι εγώ το έκανα, με συγχωρείς» όταν τον μαλώνουμε, εμείς νομίζουμε ότι το κατοικίδιό μας δείχνει παραδοχή και ενοχή. Κι όμως ίσως να μην έχει καταλάβει καν τι του λέμε, αλλά αντιδρά έτσι φοβισμένα και λυπημένα στον δικό μας θυμό και τις φωνές.

Επομένως μπορούμε να μάθουμε τι σκέφτεται ο σκύλος μας, όσο τον ζούμε, περνάμε χρόνο μαζί του κι όσο τον παρατηρούμε.

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.