Πως καταλαβαίνω ότι ο σκύλος μου μεγάλωσε

Ο σκύλος μου μεγάλωσε… Μία φράση που μας προκαλεί μία μικρή στενοχώρια, αφού γνωρίζουμε ότι ο αγαπημένος μας φίλος δε ζει πολλά χρόνια. Ωστόσο ξέρουμε πως έχουμε την ικανότητα και την ευθύνη να τον βοηθήσουμε να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κι όσο το δυνατόν καλύτερα.

Ένας σκύλος παραμένει λένε κουτάβι για όλη του τη ζωή. Αυτή είναι μία διαπίστωση, με κάποια κενά. Τι είδους κενά; Από τη μία ναι, παραμένει κουτάβι σε συμπεριφορά κι έτσι δυσκολευόμαστε να παρατηρήσουμε ότι μεγάλωσε σε ηλικία. Από την άλλη, όχι, ο τετράποδος φίλος μας δεν παραμένει για πάντα κουτάβι. Μεγαλώνει, ωριμάζει, γίνεται ένας ηλικιωμένος σκύλος κι έχει αυξημένες ή τουλάχιστον, διαφορετικές ανάγκες. Το «κλειδί» είναι να καταλάβουμε εγκαίρως ότι μεγάλωσε.

6+ 1 σημάδια ότι ο σκύλος μας γερνάει

  1. Δυσκολία στην κίνηση: Το προφανές δηλαδή! Όταν τον δείτε να αργεί να έρθει στο κάλεσμά σας και να κινείται με κάποια δυσκολία, καλό είναι να πάτε παρέα μία βόλτα από τον κτηνίατρο.
  2. Αλλαγή στο τρίχωμα και το δέρμα: Οποιαδήποτε έντονη αλλαγή στο τρίχωμα και κυρίως στην υφή του, αλλά κι αντίστοιχη αλλαγή στο δέρμα μπορεί να είναι σημάδι γήρατος. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο φυσικά, κάτι το οποίο θα το ξεκαθαρίσει ο κτηνίατρος. Μάλιστα παρατηρείται συχνά ο σκύλος να εμφανίζει κάποια εξογκώματα στο δέρμα του, τα οποία μπορεί να είναι από γήρας μέχρι κάποια πάθηση και πρέπει να ελεγχθούν.
  3. Εύκολη κούραση: Παίζετε ακόμη πολύ, αλλά εκείνος ή εκείνη κουράζεται πιο εύκολα και σταματάει κάπου στη μέση του παιχνιδιού. Η κούραση λοιπόν ενδέχεται να αποτελεί δείγμα ότι ο σκύλος έχει πλέον μεγαλώσει σε ηλικία. Γιατί άλλωστε, ποιος σκύλος θα σταματούσε το παιχνίδι;
  4. Αύξηση βάρους: Η αύξηση του βάρους στα σκυλιά δε μας αρέσει γενικά, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο σκύλος είναι σημαντικό να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση για λόγους υγείας. Αν λοιπόν παρατηρήσουμε αύξηση στο βάρους του ζώου συντροφιάς μας, προχωράμε σε ιατρικές εξετάσεις γιατί μπορεί να συνδέεται με κάποιο πρόβλημα στον θυρεοειδή ή να χρειάζεται μία ειδική διατροφή για τις νέες ανάγκες που συνοδεύουν τη νέα του ηλικιακή φάση.
  5. Αλλαγή στις συνηθισμένες συμπεριφορές: Μία τέτοια αλλαγή μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ακοής ή στην αρχή αρθρίτιδας που δυσκολεύει τον σκύλο στην καθημερινότητα και δεν αντιδρά το ίδιο πια.
  6. Θολά μάτια: Τα θολά μάτια δείχνουν έναν σκύλο που μεγάλωσε. Επίσης ίσως να είναι σύμπτωμα καταρράκτη, γεγονός που χρειάζεται ειδική φροντίδα και θεραπεία.
  7. Ακράτεια: Ό,τι ισχύει για τους ανθρώπους, ισχύει και για τους σκύλους. Η ακράτεια αποτελεί σημάδι γήρατος στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν λοιπόν ζητάει συχνότερα βόλτα, μάλλον ξεκίνησε η ακράτεια λόγω ηλικίας.

Είναι σημαντικό ακόμη να γνωρίζουμε την έννοια της εξατομίκευσης στα ζώα συντροφιάς, που έχουμε στο σπίτι. Κάθε σκύλος ξεχωρίζει για τη συμπεριφορά, την προσωπικότητα αλλά και τις δικές του, μοναδικές ανάγκες. Αυτές μπορεί να είναι κάποιες κινητικές ή παθολογικές ιδιαιτερότητες, τις οποίες όχι μόνο δεν αψηφούμε αλλά παρακολουθούμε και φροντίζουμε πιο πολύ όσο ο σκύλος μας μεγαλώνει. Ναι, ο σκύλος μου μεγάλωσε αλλά θέλουμε να λέμε “ο σκύλος μου μεγάλωσε καλά” και κυρίως “ο σκύλος μου έζησε καλά”. Οπότε όσο πιο νωρίς συνειδητοποιήσουμε το ότι μεγαλώνει, τόσο καλύτερα για εκείνον που τόσο αγαπάμε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο σκύλος μας θέλουμε να είναι υγιής και δυνατός ανεξαρτήτως ηλικίας. Μεγαλώνει μεν αλλά να μεγαλώνει καλά. Το λέμε και το ξαναλέμε, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε συναντήσει παρατημένα σκυλιά λόγω της μεγάλης τους πλέον ηλικίας. Οι σκύλοι δεν παλιώνουν, αλλά μεγαλώνουν όπως οι δικοί μας άνθρωποι. Γι’ αυτό τον παρατηρούμε, κατανοούμε τις ανάγκες του, τον στηρίζουμε ψυχολογικά όπως κάνει εκείνος σ’ εμάς κι επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο τόσο για τον τακτικό έλεγχο όσο κι όταν δούμε μία παράξενη αλλαγή πάνω του ή στη συμπεριφορά του.

 

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.