Νομοσχέδιο για αδέσποτα ζώα: Και η νοοτροπία αλλάζει

Ο λόγος για το περιβόητο και κυρίως πολυπόθητο νομοσχέδιο για αδέσποτα ζώα, που κατά τη γνώμη μας προσθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ελληνική νοοτροπία. Καιρό περιμέναμε μία νομοθεσία, που θα μιλούσε επίσημα για τα αδέσποτα ζώα και τις ανάγκες τους. Μία νομοθεσία που θα οδηγήσει όλους τους ανθρώπους να φερθούν όπως πρέπει, δηλαδή με αγάπη, στα ζώα. Γιατί όπως είχε και πει και ο Mahatma Gandhi, «Η νοοτροπία και το μεγαλείο μας θα κριθούν από τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα ζώα».

Νομοσχέδιο για αδέσποτα ζώα και τι ορίζει

Μπορεί ο Peanut να έγινε διάσημος αφού είναι το πρώτο αδέσποτο ζώο που “μπήκε” στο Μέγαο Μαξίμου, αλλά το νομοσχέδιο προβλέπει ότι την ιστορία του αγαπημένου Peanut θα ακολουθήσουν κι άλλα αδέσποτα ζωάκια. Γιατί κάθε ζώο έχει τον τρόπο του να σε κερδίζει… Ακριβώς ο μικρός Peanut “κέρδισε” τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά από ένα μήνα στο κλουβί, μετακόμισε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κος Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης, εξήγησε αναλυτικά το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου σχετικά με τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα. Ποιος είναι ο στόχος που έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζώα; Να εξαλειφθεί κάθε φαινόμενο βίας και κακομεταχείρισης απέναντι τους. Απλά, κατανοητά και ξεκάθαρα.

Όπως εξήγησε ο κος Σταυριανουδάκης το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρητά πέντε αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων:

  1. Την ελευθερία από την πείνα
  2. Τη δίψα με πρόσβαση σε τροφή και νερό κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα
  3. Την ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης κι ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες
  4. Την ελευθερία από πόνο, τραυματισμό κι ασθένεια με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  5. Την ελευθερία από φόβο και αγωνία με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση και την ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς

Πως το αποτέλεσμα αποκτά και πραγματική μορφή

Παράλληλα με το νομοσχέδιο για αδέσποτα ζώα, δημιουργείται για πρώτη φορά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς για αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία κι οργανώσεις, κτηνίατρους, εκτροφείς, καταφύγια και τη Δημόσια Διοίκηση, σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.

Αυτό που μένει λοιπόν, είναι- όπως ανέφερε και ο κος Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης- να υπογραμμίσουμε για ακόμη μία φορά τη σημαντική συμβολή της διερεύνησης της κακοποίησης ενός ζώου, της αυστηροποίησης των προστίμων και της θέσπισης μητρώου στην Εισαγγελία Αθηνών για όσους έχουν ποινική καταδίκη για κακοποίηση ζώων.

Η αρχή για την αλλαγή νοοτροπίας έγινε επιτέλους και στη χώρα μας, γεγονός που δείχνει εξαιρετικά σημάδια βελτίωσης. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η κακοποίηση ή μη των ζώων έχει εκτός από τη θεσμική μορφή και την ανθρώπινη. Είναι στο ευθύνη του κράτους, αλλά κι ευθύνη ατομική.

Πηγή: https://www.ypes.gr/

 

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.