Μεταφορές κατοικιδίων: Τι περιλαμβάνει και τι πρέπει να προσέξουμε

Μεταφορές κατοικιδίων… Μπορεί εμείς να αγαπάμε τα ταξίδια, αλλά τα κατοικίδιά μας ταλαιπωρούνται λίγο κατά τη διάρκεια αυτών. Επομένως οφείλουμε να φροντίσουμε για την πιο άνετη κι ασφαλή θέση τους σε κάθε ταξίδι, με όποιο μέσο. Για παράδειγμα ακόμη κι αν πάμε μία μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο κι έχουμε μαζί τον σκυλάκο μας, επιλέγουμε να τον έχουμε στο πίσω κάθισμα σε κλουβάκι ή αν είναι μεγάλου μεγέθους, του φοράμε την ειδική ζώνη ασφαλείας για κατοικίδια.

Ειδικότερα για τις γάτες συστήνεται το κλουβάκι, καθώς είναι περισσότερο φασαριόζες όταν στρεσάρονται (νιαουρίζουν), υπερκινητικές κι ενδεχομένως επιθετικές. Bonus info, ο λόγος που δεν έχουμε τον σκύλο μας στη θέση του συνοδηγού (ακόμη και με ζώνη ασφαλείας) είναι ότι μπορεί να τον τραυματίσει σοβαρά ο αερόσακος σε περίπτωση που ανοίξει λόγω ατυχήματος. Τέλος η καμπίνα ενός αυτοκινήτου ή γενικά οχήματος, ανεβάζει εύκολα υψηλές θερμοκρασίες κι αυτό δεν αφήνουμε το κατοικίδιό μας ούτε λεπτό μέσα, κλεισμένο και μόνο του αφού κινδυνεύει από θερμοπληξία.

Αυτά ισχύουν για τους ιδιώτες, που ταξιδεύουν με κατοικίδια. Τι συμβαίνει όμως με τους επαγγελματίες στη μεταφορά κατοικιδίων;

Μεταφορές κατοικιδίων: Τι ορίζει ο νόμος

Τα παρακάτω ορίζονται από την κυβέρνηση, τόσο για τα δεσποζόμενα όσο και για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (δηλαδή τα κατοικίδια).

Άρθρο 10 Μετακίνηση/μεταφορά ζώων συντροφιάς

  1. Η μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) από ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα άλλο ή από έδαφος ή τρίτη χώρα σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπεται από τις διατάξεις του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 2013 σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 998/2003 (L 178) καθώς και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 20132013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
  2. Το εμπόριο σκύλων και γατών από κράτος- μέλος της ΕΕ ή τρίτη χώρα διέπεται από τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων (L 84) και του Κανονισμού (ΕΚ) 1/2005 του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2004 για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά και συναφείς δραστηριότητες και για την τροποποίηση των οδηγιών 64/432/ΕΟΚ και 93/119/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/97 (L 3).
  3. Οι σκύλοι και οι γάτες που μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας με τον εμβολιασμό να είναι σε ισχύ. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού της λύσσας, εκτός εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας σύμφωνα με γνωμάτευση πιστοποιημένου κτηνιάτρου. Η κατώτατη ηλικία στην οποία μπορεί να εμβολιαστεί το ζώο κατά του ιού της λύσσας είναι οι δώδεκα (12) εβδομάδες.
  4. Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
  5. Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, που προστατεύονται από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.
  6. Οι παρ. 3 και 4 δεν εφαρμόζονται κατά τις μετακινήσεις ή μεταφορές που διενεργούνται από τα συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων από και προς τα κτηνιατρεία, τις κτηνιατρικές κλινικές και τα καταφύγια εντός της Επικράτειας.
  7. Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικών και άλλων λεωφορείων.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν εμπιστεύεστε το κατοικίδιό σας σ’ έναν επαγγελματία

Αρχικά να είναι πράγματι επαγγελματίας κι αυτό μπορείτε να το καταλάβετε τόσο από την αντιμετώπιση του ζώου συντροφιάς σας, δηλαδή σε τι συνθήκες σας ενημερώνει πως θα γίνει η μεταφορά του, όσο κι από την άδειά του.

Στη συνέχεια ζητήστε να δείτε το όχημα μεταφοράς. Θέλουμε να είναι καθαρό, πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα που θα εγγυηθούν την ασφάλεια και την άνεση του κατοικιδίου την ώρα του ταξιδίου. Ακόμη ρωτήστε για τις στάσεις που γίνονται, ώστε να μπορεί να κάνει την ανάγκη του, να φάει ελαφρά ή να πάρει το φάρμακό του αν ακολουθεί κάποια ειδική αγωγή. Εννοείται πως στην τελευταία περίπτωση, ενημερώνετε οπωσδήποτε τον επαγγελματία μεταφορέα για το πρόβλημα του κατοικιδίου και την αγωγή που πρέπει να λαμβάνει.

Το όχημα ενός επαγγελματία μεταφορέα κατοικιδίων πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένο. Μπορείτε να δείτε τι περιλαμβάνουν τα vans του TaxiPet εδώ.

Ειδικά αν πρόκειται για μεταφορά ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό (ή κι από το εξωτερικό), έχετε να ρωτήσετε πολλά περισσότερα αφού το ταξίδι διαρκεί αρκετές ώρες και η νόμιμη διαδικασία είναι πολύ πιο περίπλοκη, αν θέλουμε να μιλούμε για μία ασφαλή κι άνετη μετακίνηση.

Το TaxiPet κάνει επίσημα μεταφορές κατοικιδίων από και προς το εξωτερικό, με pet transfers σε Κεντρική Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατί να μην το σκεφτείς δύο φορές πριν μας καλέσεις

Με εμπειρία δέκα ετών (επαγγελματικά, γιατί προσωπικά έχουμε εμπειρία μίας ολόκληρης ζωής) στον κόσμο των pets αποφασίσαμε να προσφέρουμε στα αγαπημένα μας κατοικίδια το taxi που τους αξίζει.

Έχουμε περάσει από το κομμάτι της φιλοξενίας και της εθελοντικής φιλοζωϊας ως ανεξάρτητοι εθελοντές και έχουμε δει πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η μεταφορά κατοικιδίων. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως να φροντίσουμε ένα ζώο, πως να το ηρεμήσουμε όταν βρίσκεται σε κατάσταση stress, πως να του προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες αλλά και πως να το βοηθήσουμε να απολαύσει μία διαδρομή.

Το αγαπημένο μας Bonus tip που τείνει να αντικαταστήσει το motto μας

Προσοχή! Μην εμπιστεύεστε ανθρώπους που δηλώνουν ότι κάνουν μεταφορά ζώων χωρίς να διαθέτουν το ειδικά διαμορφωμένο όχημα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδρομή γίνεται με πλήρη ασφάλεια, ότι ακολουθούνται όλοι οι βασικοί κανόνες καθαριότητας και υγιεινής κατά τη μεταφορά από ζώο σε ζώο, ότι το κατοικίδιό σας απολαμβάνει πραγματικά τη διαδρομή με την κατάλληλη θερμοκρασία και με άνεση. Έφτασε λοιπόν η στιγμή ο φίλος σας να αποκτήσει τον προσωπικό του σοφέρ και το ταξί που του αξίζει!

 

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.