Κατοικίδια και Lockdown: Τι μπορείς να κάνεις μαζί τους

Κατοικίδια και lockdown, μία ευχάριστη νότα στη γενικότερη κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού.

Διαβάσαμε κάπου και μας άρεσε, πως τα pets λειτούργησαν ως «σωσίβιο» για τις «φουρτουνιασμένες» μας καρδιές όλο αυτό το διάστημα, από την εμφάνιση του Covid- 19 και έπειτα.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη που διεξήχθη στα Πανεπιστήμια του Γιορκ και Λίνκολν, κατά το πρώτο lockdown, πάνω από το 90% είπε ότι το κατοικίδιο ζώο τούς παρείχε σημαντική συναισθηματική υποστήριξη στην καραντίνα.

Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η δύναμη του ανθρωπίνου- ζωϊκού δεσμού δε διέφερε πολύ μεταξύ των ειδών, είτε δηλαδή είχαν σκύλο και γάτα είτε κάποιο πτηνό και ψάρι. Από την άλλη πλευρά, το 68% είχε μια σειρά από ανησυχίες για το pet του κατά το lockdown. Οι κυριότερες ήταν η έλλειψη πρόσβασης στην κτηνιατρική περίθαλψη, η λίγη έως καθόλου άσκηση και ανησυχίες σχετικά με το ποιος θα φροντίσει τα κατοικίδια ζώα τους εάν ασθενήσουν από κάτι.

«Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη έδειξαν επίσης πιθανές σχέσεις μεταξύ της ψυχικής υγείας των ανθρώπων και των συναισθηματικών δεσμών που σχηματίζουν με τα κατοικίδια ζώα τους», επισημαίνει η επικεφαλής συντάκτρια της έρευνας, δόκτωρ Ελενα Ράτσεν από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Γιορκ.

Προσθέτει ότι «ανακαλύψαμε επίσης πως σε αυτή τη μελέτη, η ισχύς του συναισθηματικού δεσμού με τα κατοικίδια ζώα δεν διέφερε στατιστικά από το είδος των ζώων, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι στο δείγμα μας αισθάνθηκαν κατά μέσο όρο τα ίδια συναισθήματα με διαφορετικά κατοικίδια».

Κατοικίδια και lockdown: Να τι μπορείτε να κάνετε παρέα

  1. Το προφανές, να κάνετε μεγάλες σε διάρκεια βόλτες στο βουνό και τη θάλασσα
  2. Να κάνετε εκπαίδευση: Ναι αμέ, καλά κατάλαβες! Τώρα που έχεις αρκετό χρόνο για να αφιερώσεις μέρος αυτού στον αγαπημένο σου σκύλο (γιατί η γάτα δεν εκπαιδεύεται), είναι η άριστη ευκαιρία για να εκπαιδεύσεις το pet σου πιο οργανωμένα και αφοσιωμένα. Τι είναι αυτό που δεν ακούει; Καιρός να το δουλέψετε παρέα!
  3. Να κάνετε bonding: Ό,τι καλύτερο για την ψυχική υγεία και των δύο, να έρθετε κοντά, να παίξετε περισσότερο, να κάνετε αγκαλιές βλέποντας μία ταινία, να κοιμάστε παρέα (ακόμη κι αν το δικό σου pet δεν ανεβαίνει κρεβάτι ή καναπέ), να κάνετε πράγματα μαζί. Αυτό θέλει και ο σκύλος σου. Όσο για τη γάτα; Αναζητάει κανένα χαδάκι παραπάνω κι ας μην «πολυψήνεται» για βόλτες έξω.
  4. Να βοηθήσεις το κατοικίδιό σου να ξεπεράσει τις φοβίες του. Για παράδειγμα μπορεί ο σκύλος σου να φοβάται να μείνει μόνος του και να δημιουργεί προβλήματα όταν βρίσκεται στη συγκεκριμένη συνθήκη. Ζήτησε τη συμβουλή του εκπαιδευτή και δουλέψτε το μαζί, όσο είσαι σπίτι. Μπορείς δηλαδή να κάνεις ολιγόλεπτα διαλείμματα βγαίνοντας από το σπίτι και πηγαίνοντας απλά στον κήπο ή για 20 λεπτά περπάτημα, μέχρι να επιστρέψεις και να του δείξεις πως δεν τον εγκαταλείπεις για ώρες. Μία άλλη περίπτωση είναι ο σκύλος σου να φοβάται άλλους σκύλους. Αν λοιπόν υπάρχουν στη γειτονιά σκυλιά κι εφόσον ζητήσεις τη βοήθεια του εκπαιδευτή ή κτηνιάτρου, μπορείτε να το ξεπεράσετε μαζί!

Τέλος το lockdown μάς δίνει χρόνο να κάτσουμε κι απλά να παρατηρήσουμε τα κατοικίδιά μας. Έτσι θα μάθουμε πολλά για εκείνα, πως λειτουργούν, πως σκέφτονται, τι τους αρέσει και τι όχι, πως νιώθουν, πως αντιδρούν στον πόνο ή στη χαρά, πως και γιατί μας ζητούν κάτι…

Τα κατοικίδιά μας αντιδρούν σε πολλά όπως και οι άνθρωποι. Όπως λοιπόν μαθαίνεις έναν δικό σου άνθρωπο παρατηρώντας τον αρκετά κι επενδύοντας σε αυτή την παρατήρηση, έτσι θα γνωρίσεις ξανά το κατοικίδιό σου.

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.