Ευτυχισμένος σκύλος: 9+ 1 τρόποι που σου το δείχνει

Ο στόχος όσων έχουμε κατοικίδιο, είναι να είναι ευτυχισμένο. Πως όμως μπορούμε να διακρίνουμε, για παράδειγμα για τον σκύλο μας, ότι ο τετράποδος φίλος μας είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος; Αρχικά όλοι όσοι ζούμε με ζώα συντροφιάς, γνωρίζουμε τι χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένα. Κάποιες φορές τα εφαρμόζουμε και κάποιες άλλες όχι με τόση συνέπεια, λόγω έλλειψης χρόνου στην καθημερινότητα.

Για τον σκύλο όμως ο χρόνος δε γυρίζει πίσω, ούτε μπορεί να κατανοήσει την αιτία της δικής μας έλλειψης χρόνου. Οπότε αυτό που εισπράττει, είναι αδιαφορία. Και πάλι, είναι εκεί με την ίδια χαρά και τον ίδιο ενθουσιασμό για την επόμενη φορά που θα τους δώσουμε τον πολύτιμο χρόνο μας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτό το άρθρο, με δύο διαπιστώσεις.

 1. Η συνέπεια και σταθερή συμπεριφορά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την ευτυχία του σκύλου μας, αφού εκείνος δε μπορεί να κατανοήσει τις αλλαγές στη συμπεριφορά μας και σίγουρα δε μπορεί να τις δικαιολογήσει, αφού δεν ξέρει γιατί συμβαίνουν.
 2. Ο απασχολημένος σκύλος είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος. Όσο ασχολείται με κάτι, όσο παίζει, όσο νιώθει καλά στον χώρο του, είναι ένας ευτυχισμένος σκύλος.

Ευτυχισμένος σκύλος: Έτσι εκφράζει την ευτυχία του!

Ο σκύλος έχει ρίζες από τον λύκο κι έτσι έχει μάθει- εκ καταγωγής δηλαδή- να εκφράζεται με τη γλώσσα του σώματος και με τους ήχους. Πάμε όμως να δούμε πιο συγκεκριμένα ποια είναι τα 9+ 1 σημάδια ότι ο σκύλος μας είναι ευτυχισμένος.

 1. Κουνάει την ουρά του: Το πιο γνωστό και πιο αυθόρμητο για έναν σκύλο, χαρακτηριστικό είναι το κούνημα της ουράς. Την κουνάει συνήθως από αριστερά προς τα δεξιά και σε μία γωνία 120 μοιρών, όπως την κουνούν όλοι οι σκύλοι όχι κάτι διαφορετικό, τότε ναι είναι χαρούμενος.
 2. Μας καλωσορίζει: Όταν ο σκύλος σας δεν έρχεται να σας υποδεχθεί όταν επιστρέφετε στο σπίτι, τότε να σας ανησυχήσει. Ένας σκύλος έστω και 20 λεπτά απουσίας μας, θεωρεί ότι είναι αιώνες μακριά του. Οπότε όταν επιστρέφουμε, νιώθει ευτυχισμένος!
 3. Χαμογελάει όπως μόνο εκείνος ξέρει: Οι ειδικοί τονίζουν πως ο σκύλος στη σύγχρονη εξανθρωπισμένη μορφή του «χαμογελάει» με τον τρόπο του και πρακτικά με τα δόντια του, αφού τα χρησιμοποιεί ως δείγμα καλωσορίσματος.
 4. Κάθεται κοντά σας: Όταν ο σκύλος αναζητά την εγγύτητα με τον ιδιοκτήτη του, τότε είναι ευτυχισμένος και το δείχνει. Εξάλλου υπάρχουν και οι σκύλοι- «αγκαλίτσες», που αγαπούν τις αγκαλιές και θέλουν συνεχώς χαδάκια.
 5. Ζητά το παιχνίδι: Ο δραστήριος, παιχνιδιάρης, χαρούμενος και γεμάτος ενέργεια σκύλος, δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως είναι χαρούμενος κι ευτυχισμένος.
 6. Συγκεντρώνεται σ’ εσάς: Η συγκέντρωση του σκύλου σημαίνει αφοσίωση κι η αφοσίωση ότι περνάει καλά μαζί σας. Επομένως όταν επικοινωνείτε κι εκείνος παραμένει συγκεντρωμένος σε μία εντολή ή ακόμη και στο παιχνίδι σας, τότε είναι καλά ψυχολογικά. Σας εμπιστεύεται, σας αγαπάει κι είναι έτοιμος να κάνει ό,τι του πείτε!
 7. Δίνει πόδι: Όταν ο σκύλος δίνει το πόδι του, θέλει χάδια κι έχει ανάγκη από «petting». Ενδεχομένως να ζητάει και κάτι, π.χ. φαγητό αλλά τις περισσότερες φορές εκφράζει έτσι την ανάγκη του για αγάπες.
 8. Τολμάει περισσότερο από το φυσιολογικό: Ο ευτυχισμένος σκύλος είναι αυθόρμητος, τολμηρός και χωρίς πολλές φοβίες. Έτσι μπορεί να παρουσιάσει μία παράτολμη συμπεριφορά στο παιχνίδι του και να μας τρομάξει. Το κάνει όμως από την άπλετη χαρά του!
 9. Ανοιχτές κόρες οφθαλμών: Οι κόρες του διαστέλλονται, όταν βλέπει κάτι όμορφο. Ωστόσο η συνολική εικόνα των ματιών μάς ενδιαφέρει περισσότερο. Όταν τα μάτια του σκύλου είναι ζωηρά, τότε μιλάμε για έναν ευτυχισμένο σκύλο.

 

Αξίζει να προσθέσουμε στα παραπάνω, πως ο σκύλος που ακολουθεί μία ισορροπημένη και προσεγμένη διατροφή, έχει καλύτερη διάθεση. Το ίδιο δεν ισχύει άλλωστε και για τους ανθρώπους; Όταν ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, έχουμε καλύτερη σωματική αλλά και ψυχική υγεία με πιο θετική διάθεση, περισσότερη ενέργεια κι αυξημένη όρεξη για ζωή!

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.