Σκύλος και κολύμπι στη θάλασσα: Έχε το νου σου!

Ο σκύλος στη θάλασσα, όσο και αν το απολαμβάνει, είναι σαν ένα παιδί στη θάλασσα. Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολική η συγκεκριμένη τοποθέτηση, αλλά υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό. Εμείς που τα συνοδεύουμε στη θάλασσα για κολύμπι, πρέπει να προσέχουμε. Τόσο για εκείνα όσο και για τους γύρω μας.

Η αλήθεια είναι πως δε μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι για τις αντιδράσεις του σκύλου μας στη θάλασσα και γι’ αυτό καλούμαστε να έχουμε το νου μας.

Μη θεωρείς δεδομένο ότι ο σκύλος σου είναι δεινός κολυμβητής

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Jeffrey Stupine, Διευθυντή του κτηνιατρικού κέντρου Pennslyvania SPCA, υπάρχουν σκυλάκια που δεν έχουν την ικανότητα να κολυμπούν όσο άλλα.

“Σκεφτείτε τα Ντάξχουντ ή τα γαλλικά μπουλντόγκ, τα οποία έχουν κοντά πόδια και δυσκολεύονται να κάνουν κάποιες κινήσεις ή να σπρώξουν το σώμα τους ώστε να επιπλεύσουν. Υπάρχουν ράτσες επίσης με μακρύ σώμα ή σκυλιά που έχουν βαρος. Άλλες φυλές που λατρεύουν το νερό είναι όλα τα Ριτρίβερ (όπως Λαμπραντόρ, Γκόλντεν και Φλατ), τα Σέτερ, τα Μπαρμπέ, τα Ακίτα, τα Κανίς και τα ουγγαρέζικα Πούλι.

Προσοχή με τα μικρόσωμα, όπως τα Μαλτεζάκια, που είναι μεν δεινοί κολυμβητές, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητα σε ρευματικά, αρθριτικά και χαμηλές θερμοκρασίες.”

Σκύλος στην παραλία: Έχουμε πάντα μαζί μας το σωσίβιό του

Όχι, δεν είναι υπερβολή. Ο σκύλος μας μπορεί να κουραστεί ή να κολυμπάει στα βαθιά. Μπορεί να θέλουμε να τον πάρουμε μαζί μας για βαρκάδα ή να κάνουμε παρέα βουτιές, να είναι ηλικιωμένος ή παχύσαρκος με κάποια προβλήματα υγείας. Εφόσον λοιπόν θέλει και θέλουμε να είμαστε μαζί του και να κολυμπάμε, χρειάζεται να του αγοράσουμε ένα σωσίβιο σκύλου.

Προσοχή, το σωσίβιο πρέπει να είναι στο μέγεθός του, με βάση τη ράτσα, το μέγεθος και το βάρος του.

Φροντίζουμε για την επαρκή επίβλεψή του

Όση εμπιστοσύνη κι αν έχουμε στον σκύλο μας και τη σχέση που έχουμε αναπτύξει μαζί του, οφείλουμε να έχουμε το νου μας και να διατηρούμε αδιάκοπη την επίβλεψή του στην παραλία.

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο σκύλος απομακρύνθηκε και χάθηκε ή πνίγηκε. Περιπτώσεις που ο σκύλος άρχισε να ενοχλεί τους άλλους λουόμενους ή απλά έφυγε όσο ο ιδιοκτήτης του κοιμόταν στην πετσέτα του.

Το ιδανικό είναι να έχουμε τον σκύλο στη θάλασσα με το μακρύ λουρί του, έτσι οτιδήποτε συμβεί ή αν τον δούμε να απομακρύνεται, μπορούμε να τον πιάσουμε από το λουρί του.

Σκύλος και άγνωστα νερά: Μένουμε μακριά

Ό,τι είναι άγνωστο για εμάς, είναι και για τον σκύλο μας. Ακόμη κι ο πιο ικανός σκύλος αν πανικοβληθεί, μπορεί να μην αντιδράσει σωστά.

Σκέψου επίσης τι μπορεί να κρύβει η θάλασσα και ο βυθός της (π.χ. τσούχτρες, μέδουσες, θαλάσσια ρεύματα).

Μακριά και από τα κρύα νερά

Ο σκύλος δε μπορεί να αντιληφθεί ακριβώς τη θερμοκρασία του νερού. Το κρύο νερό όμως, ειδικά αν ταλαιπωρείται από αρθρίτιδα, μπορεί να μην του κάνει καλό.

Ακόμη είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι ο σκύλος μπορεί να πάθει υποθερμία, όπως ακριβώς κι εμείς οι άνθρωποι. Όταν λοιπόν κολυμπάτε σε πολύ κρύα νερά, που δεν αντέχετε τότε ίανι καλό να βγείτε και οι δύο από το νερό.

Σκύλοι- Γεννημένοι Δεινοί Κολυμβητές

  • Ακίτα
  • Κέρι Μπλου Τεριέ
  • Μπαρμπέ
  • Νέας Γης
  • Ουγγαρέζικο Πούλι
  • Πούντλ (Κανίς)
  • Ριτρίβερ (Λαμπραντόρ, Γκόλντεν, Λειότριχο, Τσέζαπικ Μπέι,
  • Κέρλι Κόουτεντ, Νόβα Σκότια)
  • Σέτερ (Αγγλικό, Γκόρντον, Ιρλανδικό)
  • Σπάνιελ Νερού

Σε γενικές γραμμές είναι καλό να γνωρίζουμε, για να μην υπάρχουν και θερινοί καβγάδες με άλλους λουόμενους, ότι ο σκύλος μας πρέπει να παραμένει κοντά μας. Να έχουμε πάντα μαζί το βιβλιάριο υγείας του, το οποίο θα μαρτυρά ότι έχει κάνει τα εμβόλιά του και έχει τσιπάκι. Στη συνέχεια επιλέγουμε να βουτήξουμε μαζί του, όπου δεν υπάρχει πολύς κόσμος (σκεφθείτε πως ο νόμος ορίζει ότι όταν υπάρχει έστω κι ένα άτομο μέσα στο νερό, δεν μπαίνει ο σκύλος) και έχουμε το νου μας ακόμη κι αν ξέρουμε πως έχουμε τον καλύτερο και πιο υπάκουο σκύλο του κόσμου!

Η θάλασσα και η παραλία είναι ένα περιβάλλον, που συναρπάζει τον σκύλο μας. Έτσι μπορεί να λειτουργήσει απρόβλεπτα και να μην πιστεύουμε στις αντιδράσεις του.

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.