Ο Groomer ο σωστός!

Το grooming, δηλαδή η φροντίδα και περιποίηση των κατοικιδίων ζώων αφορά τόσο στην όμορφη εμφάνιση όσο κυρίως στην καλή υγεία των αγαπημένων μας τετράποδων. Η Φλώρα Σαρτζετάκη, groomer και εμπνεύστρια της Grooming Academy Flora’s Pet, μας εξηγεί τι τελικά είναι το grooming, ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνει και ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχεις για να γίνεις ένας υπέροχος και αξιολάτρευτος, σαν τα pets, κομμωτής- φροντιστής σκύλων.

Τι σημαίνει «grooming» στην πράξη;

To grooming στην ουσία περιγράφει όλες τις υπηρεσίες καλλωπισμού ζώων. Ειδικότερα το pet grooming αφορά τις υπηρεσίες για όλα τα κατοικίδια. Από το μπάνιο, στέγνωμα, χτένισμα, κούρεμα, stripping, ψαλίδι, μέχρι το καθάρισμα αυτιών, αδένων, κόψιμο νυχιών και πάει λέγοντας. Ανάλογα με το ζωάκι και τις ανάγκες του (που πρέπει να αναγνωρίζουμε) διαλέγουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες να προτείνουμε στους ιδιοκτήτες.

Από πόσο χρονών συστήνεται το grooming;

Τα ζωάκια πρέπει από τον πρώτο μήνα να αρχίζουν να έχουν επαφές με το grooming αρχικά στο σπίτι τους. Ξεκινώντας με βούρτσισμα με την κατάλληλη βούρτσα και συνεχίζοντας με τις επαφές που θα έχει μέσα στο κομμωτήριο σε συστηματική βάση. Πρέπει να μάθει ότι θα του αγγίζουν τα ποδαράκια και τα αυτάκια για παράδειγμα.

 

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ξεκινήσουν μετά το βούρτσισμα να τους τρίβουν τα ποδαράκια, να χαϊδεύουν τα πατουσάκια ανοίγοντας τα δαχτυλάκια. Να τους γυρνάνε τα αυτάκια και με ένα βαμβακάκι σκέτο να καθαρίζουνε εξωτερικά τον πόρο. Αυτές οι διαδικασίες θα βοηθήσουν τρομερά και το ζωάκι τους ιδιοκτήτες και τους groomer να κάνουν τη διαδικασία πολύ πιο ευχάριστη και εύκολη για όλους.

Μετά στο κομμωτήριο μπορεί να έρθει με το που θα έχει κάνει όλα του τα εμβόλια για την διαφύλαξη της καλής του υγείας. Πρακτικά 3-4 μηνών είναι μια συνήθης ηλικία. Προτρέπω όμως όλους τους ιδιοκτήτες να έρθουν σε επαφή μ’ έναν επαγγελματία με το που θα αποκτήσουν ένα σκυλάκι για να συμβουλευτούν τον κατάλληλο τρόπο να ξεκινήσουν την διαδικασία αρχικά στο σπίτι.

Οι βασικοί κανόνες του grooming

Θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτούς που έχω εγώ σαν επαγγελματίας και θέλω να τηρούν και οι σπουδαστές μου.

Πάνω από όλα βάζουμε την ασφάλεια του ζώου, μετά τις ανάγκες της κάθε φυλής (αν μιλάμε για καθαρόαιμα σκυλάκια), τις ανάγκες του κάθε περιστατικού και τέλος έρχεται το θέλω του ιδιοκτήτη.

Χωρίς να σημαίνει ότι δε σεβόμαστε τις ανάγκες του και τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Αν όμως αυτό που ζητούν από εμάς θεωρώ ότι θα ταλαιπωρήσει το εκάστοτε το ζωάκι εξηγώ γιατί δεν θα το αναλάβω αν επιμείνουν.

Άρα πάνω από όλα το Well being του ζώου είναι πιο σημαντικό για έμενα. Από το πώς θα το χειριστούμε πάνω στο τραπέζι μέχρι τις επιλογές που θα κάνουμε για να το καλλωπίσουμε.

Πως θα γίνεις ο Groomer ο σωστός!

Σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο επάγγελμα;

Απευθύνεται σε όλους. Μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες. Φυσικά όσο πιο μεγάλος είναι αυτός που θα το αποφασίσει, θα πρέπει να αναλογιστεί τις σωματικές δυσκολίες που έχει σαν επάγγελμα

 

Τι σπουδές και γνώσεις απαιτούνται;

Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει στον χώρο πολλοί groomer. Για εμένα, για να ξεχωρίσει κάποιος πρέπει να εκπαιδεύεται εφ’ όρου ζωής. Αρχικά πρέπει να επιλέξει μια σχολή επαγγελματική, για να ξεκινήσει να μαθαίνει όσο καλύτερα το επάγγελμα. Δυστυχώς πλέον υπάρχουν σχολές τύπου ΙΕΚ που δεν προσφέρουν την κατάλληλη πρακτική εκπαίδευση και πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ψάξουν καλά πριν πάρουν την απόφαση για το ποια σχολή πρέπει να επιλέξουν.

Η κάθε σχολή από εμάς έχει το δικό της πρόγραμμα σπουδών. Για εμένα η πρακτική εκπαίδευση του επαγγέλματος είναι πάρα πολύ σημαντική, αφού μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις πραγματικά περιστατικά (εύκολα και δύσκολα). Μόνο έτσι θα μπορούν αργότερα να δουλέψουν σε πραγματικές συνθήκες.

Tι χρειάζεται κάποιος για να γίνει groomer;

Το πιο βασικό στοιχείο είναι η υπομονή. Ακόμα περισσότερο και από την αγάπη που πρέπει να έχει για όλα τα ζωάκια που θα συναντήσει σαν πελάτες στο μαγαζί του.

Υπομονή και επιμονή γιατί τα ζωάκια που θα αγαπάει τόσο, όταν έρχονται στο κομμωτήριο πάρα πολλές φορές δε θέλουν να συνεργαστούν. Πρέπει λοιπόν για να κάνει την δουλειά του γρήγορα και σωστά, να οπλιστεί με υπομονή.

Εσείς πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το grooming;

Αποφάσισα να συνδυάσω αυτή την αγάπη μ’ ένα επάγγελμα που θα με έφερνε σε καθημερινή επαφή με τα ζώα που λατρεύω.

Από μικρή ηλικία η αγάπη μου για τα ζώα με κρατούσε ώρες ατελείωτες μ’ ένα αδεσποτάκι στην αγκαλιά μου στον δρόμο. Οι γονείς μου γνωρίζοντας αυτή την αγάπη, τη θεωρούσαν σαν μία αδυναμία και φυσικά η συζήτηση για κάποιο επάγγελμα του χώρου δεν υπήρχε. Μέχρι που μία μέρα δήλωσα ότι με ή χωρίς τη βοήθειά τους θα ταξίδευα στην Αμερική προκειμένου να σπουδάσω όπως πρέπει το επάγγελμα. Και αυτό έκανα.

Σεμινάρια Flora’s Pet Grooming Academy

Το βασικό που λέω και στους υποψήφιους σπουδαστές μου είναι ότι σκοπός της σχολής μου είναι να τους προετοιμάσει για τις πραγματικές συνθήκες εργασίας που θα βρεθούν μόλις τελειώσουν. Καθημερινή πρακτική επαφή με σκυλάκια εύκολα αλλά και πάρα πολύ δύσκολα.

Εδώ θα μάθουν με τον καλύτερο τρόπο τη συγκράτηση και διαχείριση αυτών των ζώων όπως και την επιλογή του καταλληλότερου “κουρέματος” ανάλογα με το ζωάκι που θα έχουν μπροστά τους. Ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που θα διαλέξουν επίσης θα εκπαιδευτούν σε κουρέματα φυλής και εξειδικευμένες υπηρεσίες καλλωπισμού.

Στη Σχολή μας τα προγράμματα χωρίζονται σε Basic και Advance ανάλογα με το τι θέλει ο κάθε σπουδαστής. Πληροφορίες για την σχολή μας μπορείτε να βρείτε εδώ!

Τελικά πρόκειται για ένα επάγγελμα που προτιμούν κυρίως άνδρες γυναίκες;

Είναι ένα επάγγελμα που προτιμούν περισσότερο οι γυναίκες παρότι οι άντρες είναι πολύ καλοί διαθέτουν περισσότερες σωματικές και ψυχικές αντοχές. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άντρες προσεγγίζουν το επάγγελμα με επιτυχία.

 

 

 

 

Flora’s Pet Grooming Academy

Ευεργετών 34 και Ιωνιδών

Πειραιάς

Τηλ. 21 0428 6575

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.