Λάζαρος Καρανάσιος: Ο κτηνίατρος της καρδιάς μας

Σίγουρα έχεις δει ή ακούσει κάτι για τον Λάζαρο. Ο πρώτος λόγος ίσως είναι το γεγονός ότι έχει πολύ ενεργά Social Media και μία οργανωμένη διαδικτυακή παρουσία, που ξεχωρίζει για το pet- friendly attitude με φωτογραφίες που δείχνουν τον αυθορμητισμό των αγαπημένων μας ζώων.

Ο δεύτερος λόγος είναι το ότι πρόκειται για έναν εκπληκτικό κτηνίατρο που συνεργάζεται ουσιαστικά με Φιλοζωϊκές Εταιρείες και προσφέρει απλόχερα την αγάπη του στα ζώα. Ο Λάζαρος αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα, όπως λέει και ο ίδιος, «με συνοδοιπόρο την αγάπη και τη φροντίδα για τα ζώα».

Η αλήθεια είναι ότι δε μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου χωρίς ζώα, αφού από πολύ μικρός ήμουν συνεχώς σε επαφή με αυτά. Κυνηγούσα από παιδί και έπιανα πεταλούδες, βατράχια, σαύρες, είχα πάντοτε γάτες και σκύλους. Γενικά δε θυμάμαι τον εαυτό μου χωρίς κάποιο κατοικίδιο και πάντα ασχολούμουν με τα ζώα, ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο μου διάβαζα συνεχώς κι επεξεργαζόμουν τη φύση. Αγαπημένα μου κανάλια ήταν εκείνα τα οποία πρόβαλαν ντοκιμαντέρ για ζώα και κοίταγα με θαυμασμό τον υπέροχο κόσμο των ζώων. Είχα μια μεγάλη συλλογή από εγκυκλοπαίδειες και αναζητούσα να μαθαίνω όλο και περισσότερο για αυτά. Μεγαλώνοντας δε μπορούσα να με φανταστώ κάτι άλλο εκτός από κτηνίατρο.

Ποια είναι η πιο δύσκολη περίπτωση που έχεις αναλάβει και θυμάσαι χαρακτηριστικά;

Η πιο δύσκολη περίπτωση που έχω αναλάβει ήταν ένα σκυλάκι ράτσας Maltese, το οποίο ήταν 16 χρονών, και δυστυχώς δεν ήταν στειρωμένο. Λόγω του ότι υπήρξε αμέλεια πάνω στο θέμα στείρωσης, το ζώο έφτασε σε ηλικία όπου κανείς συνάδελφος δεν έπαιρνε το ρίσκο να του κάνει στείρωση. Η κλινική εικόνα του ζώου ήταν αρκετά άσχημη αφού είχε καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια και προβλήματα στο αναπνευστικό, όπου καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο ήταν να πάρει νάρκωση αυτό το ζώο. Μια μέρα με παίρνουν τηλέφωνο οι ιδιοκτήτες του και καταλαβαίνω από τα συμπτώματα ότι το σκυλί έχει πυομήτρα. Το χειρουργείο της πυομήτρας είναι ένα χειρουργείο το οποίο πρέπει να γίνει άμεσα διότι είναι μεγάλες οι πιθανότητες να χάσουμε το ζώο. Έτσι λοιπόν ήταν για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση αναισθησιολογικά αλλά και χειρουργικά. Τελικά με σωστές κινήσεις και με το εξειδικευμένο προσωπικό που με πλαισιώνει, το χειρουργείο πέτυχε και όλα πήγαν καλά. Το σκυλάκι έζησε για ακόμα 2 χρόνια οπού και απεβίωσε λόγω γήρατος.

Ως κτηνίατρος συστήνεις να αποφεύγουμε να έχουμε κατοικίδια κάποια ζώα, περισσότερο για το δικό τους καλό (π.χ. νυφίτσα, φίδι);

Ως κτηνίατρος δεν θα έλεγα ότι θα πρέπει να αποφύγουμε κάποια κατοικίδια, και ο λόγος είναι ότι οι ιδιαιτερότητες και οι προτιμήσεις ποικίλουν. Κάποιος μπορεί να είναι λάτρης των ερπετών, κάποιου να του αρέσουν για κατοικίδια τα κουνέλια, άλλων οι νυφίτσες. Το σημαντικό άσχετα με το τι θα διαλέξει κάποιος, είναι να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες αυτού που θα διαλέξει τόσο τις διατροφικές όσο και τις κτηνιατρικές, δηλαδή σε ποιες συνθήκες πρέπει να ζει το ζώο ώστε να έχει καλύτερη ευζωία. Σίγουρα κάποια κατοικίδια μπορούν να θεωρηθούν επικίνδυνα όπως τα φίδια και οι νυφίτσες, αλλά οι λάτρεις αυτών των ειδών ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίσουν.

Να τονίσω σε αυτό το σημείο, ότι ο ρόλος του κτηνίατρου σε αυτού του είδους τα κατοικίδια θα πρέπει να είναι ενεργός ώστε να επαγρυπνήσει τους ιδιοκτήτες τους για τον τρόπο αποφυγής ασθενειών, αλλά και για το πώς θα τους συμπεριφέρονται ώστε να υπάρξει μια ομαλή συμβίωση μεταξύ τους.

Διατροφολογία και Υγεία των Ζώων

Οι ειδικότητες που καλύπτει το ιατρείο του Λάζαρου Καρανάσιου, vettherapy, είναι της παθολογίας, της ορθοπεδικής, της ογκολογίας, της καρδιολογίας, αναλαμβάνουμε εξωτικά ζώα όπου εδώ έχουμε να κάνουμε με τελείως διαφορετικές ανάγκες, οδοντοστοματολογίας. Επίσης συνεργάζεται με εξειδικευμένα κτηνιατρικά εργαστήρια με σκοπό την αξιόπιστη και άμεση διάγνωση. Πρόκειται για κτηνιατρικά εργαστήρια οι εγκαταστάσεις των οποίων είναι άρτια εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας  μηχανήματα παρέχοντας ευρύ φάσμα εργαστηριακών αναλύσεων στους κλάδους της Αιματολογίας, Μικροβιολογίας, Κλινικής Χημείας, Ενδοκρινολογίας, Ανοσολογίας, Κυτταρολογίας, Ιστοπαθολογίας και Μοριακής Βιολογίας.

Πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε με το κατοικίδιό μας τον κτηνίατρο;

Μια φορά το χρόνο, εφόσον δεν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος είναι αρκετή. Επίσης θα μπορούσε να γίνει σε 2 ραντεβού, όπου το ένα αποτελούσε όλες τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις, δηλαδή τις κλασικές εξετάσεις του check up, και στο επόμενο ραντεβού, καθαρισμό δοντιών, κόψιμο νυχιών, ίσως και κούρεμα.

Σε ποιες περιπτώσεις παραπέμπετε ένα ζώο σε κάποια μεγάλη κλινική;

Ένα ζώο παραπέμπεται σε μεγαλύτερη κλινική όταν το περιστατικό είναι αρκετά σοβαρό, από την κτηνιατρική πάντα βλέψη, δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις όπου το ζώο χρειάζεται 24ωρη παρακολούθηση, και πιθανόν να είναι συνδεδεμένο με διάφορα μηχανήματα, όπως με μόνιτορ καρδιακής υποστήριξης, κλωβό οξυγόνου, καρδιοαναπνευστική υποστήριξη, επίσης το προσωπικό που διαθέτει μια μεγαλύτερη κλινική παρακολουθεί την κατάσταση του ασθενή συνεχώς μέρα και νύχτα για την αποφυγή τυχόν αναπάντεχων καταστάσεων.

Η μεταφορά ενός ασθενούς ζώου πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο;

Η μεταφορά ενός ζώου πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό που να έχει και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό. Περισσότερο επιτακτικό γίνεται ειδικά όταν το ζώο είναι και άρρωστο. Το προσωπικό θα πρέπει να γνωρίζει πώς να μεταφέρει το ζώο από τη μία κλινική στην άλλη, αλλά και από την κλινική στο σπίτι και το αντίθετο. Να είναι σωστά εξοπλισμένο το μεταφορικό μέσο, που να πληροί τις προϋποθέσεις σωστού εξαερισμού, σωστής θερμοκρασίας ανάλογα είτε είναι χειμώνας, είτε είναι καλοκαίρι. Το σημαντικότερο όμως είναι η ασφάλεια. Ο ασθενής να τοποθετείται σε συγκεκριμένα κλουβιά ώστε να γίνεται η μετακίνηση του ζώου με ασφάλεια ενώ παράλληλα να υπάρξει μείωση των πιθανοτήτων μετατόπισης του ζώου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

 Ιδιαίτερη σημασία δίνετε και στις κλινικές δίαιτες. Τι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή ενός σκύλου;

Το κομμάτι της διατροφολογίας των ζώων εννοείται ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το παραγκωνίζουμε. Δίνουμε μεγάλη βάση στις κλινικές δίαιτες και αυτό εξαρτάται από την φυλή του ζώου, από την ηλικία του ζώου, από το αν είναι στειρωμένο ή όχι αλλά και γενικότερα από την κλινική εικόνα, αν υπάρχουν δηλαδή τρέχουσες παθολογικές καταστάσεις ή χρόνιες παθολογικές καταστάσεις. Έτσι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν παθολογικές καταστάσεις, όπως νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, δερματικές παθήσεις και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της φαρμακευτικής αγωγής. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συμβουλεύεται ο ιδιοκτήτης τον κτηνίατρό του, ανάλογα με την ηλικία του ζώου και την κλινική του εικόνα τι είναι πιο σωστό να τρώει. Οι κλινικές δίαιτες κυρίως είναι σε μορφή ξηράς τροφής, αλλά φυσικά υπάρχουν και σε μορφή κονσέρβας για κάποια ζώα που είναι πιο απαιτητικά από κάποια άλλα και δεν τρώνε ξηρά τροφή, επίσης μπορεί να γίνει και μίξη, ξηράς και κονσέρβας.

Έχει συμβεί να έρθει ένα ασυνήθιστο κατοικίδιο στο κτηνιατρείο που να μη μπορεί να θεραπευτεί (π.χ. γιατί ζει σε μία χώρα που δεν το ευνοεί το κλίμα της με βάση τη φύση του ή γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη θεραπεία);

Προσωπικά δεν έχω τέτοιου είδους εμπειρία στο ιατρείο μου, τα ζώα τα οποία μπορώ να πω ότι είναι εξωτικά σε σχέση με τα συνήθη όπως σκύλο και γάτα, είναι τα κουνέλια, τα χάμστερ, τα ινδικά χοιρίδια και κάποια πουλιά. Οτιδήποτε άλλο ζώο το οποίο δεν ζει στη χώρα μας, γιατί δεν το ευνοεί το κλίμα μας, δεν ευνοούν γενικά οι συνθήκες, πιθανότατα δεν θα έπρεπε να έχει γίνει καν η εισαγωγή του στη χώρα μας, άρα μπορεί να είναι ακόμα και παράνομο. Οπότε καλό θα ήταν να υπάρχει γενικά τέτοιου είδους επαγρύπνηση.

Βορρελίωση (Lyme): Τετραπλάσιος ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται

Πρόκειται για μία ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi. Το βακτήριο αυτό μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από τσιμπούρι. Η παρουσίαση της νόσου ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα γρίπης στα αρχικά στάδια και έπειτα εκδηλώνεται με μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιακά συμπτώματα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος θεραπεύεται με αντιβιοτικά, ειδικά εάν η θεραπεία ξεκινήσει στα αρχικά στάδια της ασθένειας.

Πόσο διαδεδομένη είναι η βορρελίωση στη χώρα μας;

Η ασθένεια αυτή περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1975. Ονομάστηκε Lyme στην Αμερική αλλά στην Ευρώπη επικράτησε ο όρος βορρελίωση. Ετήσια αναφέρεται ότι τα κρούσματα είναι 14-140 ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη αλλά διαφέρουν αρκετά από περιοχή σε περιοχή. Στην Ελλάδα η παρουσία του Ixodes ricinus είναι γνωστή από μελέτες της δεκαετίας του 1980 σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όχι όμως και σε περιοχές της νότιας Ελλάδας όπου η υγρασία είναι μικρότερη και η θερμοκρασία υψηλότερη.

Τι πρέπει να προσέχουμε όσον αφορά στα κατοικίδιά μας;

Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη για εξωπαρασίτωση. Χρησιμοποιούμε απωθητικά σπρέι, αμπούλες στη ράχη των ζώων, τοποθετούνται κολλάρα ή δίνονται και χάπια. Ότι και αν αποφασίσουμε θα είναι πάντα με την σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου καθώς μπορεί να προτείνει και συνδυασμό κάποιων από τα παραπάνω που αναφέρθηκαν.

Η βορρελίωση μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο;

Ο αριθμός των ανθρώπων που προσβάλλονται από τη νόσο του Lyme έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια οδηγώντας πάσχοντες και επιστήμονες να την περιγράψουν ως «την πιο σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία» της εποχής μας. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι το βακτήριο μπορεί να μεταφερθεί και από άλλα έντομα όπως άλλα είδη τσιμπουριού, κουνούπια, αράχνες, ψύλλους αλλά και από κατοικίδια.

Έχετε αντιμετωπίσει στο κτηνιατρείο σας ανάλογο περιστατικό;

Όντως έχω συναντήσει περιστατικά της νόσου Lyme στο ιατρείο, η διάγνωση της έγινε μετά από αιματολογικό έλεγχο, όπου είχε βγει θετικό στην νόσο το αποτέλεσμα. Έγινε συμπτωματική θεραπεία, αλλά και θεραπεία αντιβιοτική. Οι ασθενείς τα πήγαν πολύ καλά χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Τα κατοικίδια είναι το καλύτερο αγχολυτικό μέσο και δίνουν νόημα στη ζωή μας»

Ο Λάζαρος έχει τον Σκούμπι, ένα Yiorkshire Terrier, που είναι και ο καλύτερός του φίλος. Το μέγεθος του επιτρέπει στον αγαπημένο κτηνίατρο να τον παίρνει συνεχώς μαζί του, να κάνουν ταξίδια μαζί στο εξωτερικό αφού ο Σκούμπι τον συντροφεύει και στο αεροπλάνο.

Προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε pet friendly ξενοδοχεία ώστε να μας δέχονται και έτσι είμαστε πραγματικά αχώριστοι. Εγώ δεν μπορώ χωρίς εκείνον και αυτός χωρίς εμένα.

Τι θα συμβούλευες εμάς τους ανθρώπους για τη σχέση μας με τα ζώα;

Στην εποχή που ζούμε, με το άγχος, τις ανασφάλειες και τα προβλήματα, θα έλεγα πως ένα κατοικίδιο είναι το καλύτερο αγχολυτικό μέσο και πραγματικά μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή μας. Υπάρχει ένας σκοπός και ένα νόημα στη ζωή μας, ώστε να συμβιώνουμε αρμονικά με το κατοικίδιο μας, να το περιποιούμαστε και να ζούμε εμείς γι’ αυτό και εκείνο για εμάς, είναι καθαρά μια ανιδιοτελής σχέση. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η απόκτηση ενός κατοικίδιου δεν πρέπει να είναι μια απερίσκεπτη ενέργεια, αλλά μια πράξη μετά από ώριμη σκέψη. Αναλαμβάνοντας ένα κατοικίδιο θα πρέπει να μας διακατέχει υπευθυνότητα ώστε να του δίνουμε επαρκή περιποίηση και να το κρατάμε υγιές. Έτσι θα είναι υγιής και η σχέση μας μαζί του.

Στη στείρωση λέμε «ναι»

«Η απόφαση να στειρωθεί το κατοικίδιο ζώο είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους ιδιοκτήτες τους . Τα πλεονεκτήματα της στείρωσης είναι η μείωση του αριθμού των αστέγων ζώων, η βελτίωση της υγεία του κατοικίδιου ζώου σας, η μείωση απείθαρχων συμπεριφορών. Τα ποσοστά ερευνών δείχνουν ότι τα ζώα που έχουν στειρωθεί ζουν 18% περισσότερο τα αρσενικά και 23% περισσότερο τα θηλυκά. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση της μακροβιότητας των στειρωμένων ζώων είναι η μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου .

Οι μη στειρωμένες θηλυκές γάτες και σκυλιά έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης pyrometra , καρκίνου της μήτρας , καθώς και άλλων καρκίνων του αναπαραγωγικού συστήματος .


Στα αρσενικά ζώα από την άλλη, που έχουν στειρωθεί, έχουν εξαλειφτεί οι πιθανότητές να προσβληθούν από καρκίνο των όρχεων , και πιστεύεται ότι έχουν μειωθεί και τα ποσοστά του καρκίνου του προστάτη. Να ξέρετε ότι είναι μύθος ότι η στείρωση θα αλλάξει τον χαρακτήρα του κατοικίδιού σας. Η στείρωση δε θα αλλάξει τη προσωπικότητά τους , όπως το ένστικτο προστασίας τους . Η προσωπικότητα ενός σκύλου διαμορφώνεται περισσότερο από τη γενετική και το περιβάλλον από ό, τι από τις ορμόνες του.

Όποτε λέω ΝΑΙ στη στείρωση.»

«Η λέξη αδέσποτο χτυπάει μέσα στην καρδιά μας»

Έχεις δηλώσει ότι Σίγουρα οι ράτσες είναι όμορφες και ιδιαίτερες, όμως το αδέσποτο που βρίσκεται στον δρόμο, είναι κακοποιημένο και ζει με τόσους κινδύνους δεν παύει να είναι το μεγαλύτερο κίνητρο ώστε ένας άνθρωπος να προβεί σε υιοθεσία ενός τέτοιου ζώου. Η αγάπη που σου δίνει ένα αδέσποτο είναι αδιανόητη. Σε τι ποσοστό παρατηρείς πλέον ότι ο κόσμος προτιμάει να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζωάκι παρά να “αγοράσει” κάποια ράτσα;

Όντως οι ράτσες είναι αξιολάτρευτες και μοναδικές, έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αρκετούς θαυμαστές. Όμως η λέξη αδέσποτο είναι αυτή η λέξη που χτυπάει μέσα στη καρδιά μας. Το αδέσποτο ίσως έχει περάσει άσχημες καταστάσεις στον δρόμο, όπως να έχει κινδυνέψει η ζωή του, να μη έχει σιτιστεί σωστά γενικότερα οι καταστάσεις που το έχουν φέρει στο δρόμο να το έχουν κάνει πιο ευαίσθητο, τόσο στη κλινική του εικόνα όσο και στον ψυχισμό του.

Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να πάρουμε ένα τέτοιο ζώο και παράλληλα να κάνουμε ένα λειτούργημα, να πράξουμε ως υπεύθυνοι πολίτες, να το βάλουμε στο σπίτι μας και να του χαρίσουμε άπλετη αγάπη. Όντως στις μέρες μας, γενικότερα τα κινήματα που αφορούν τα αδέσποτα, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Στο ιατρείο μου καθημερινά βλέπω ότι ο περισσότερος κόσμος υιοθετεί ζώα τα οποία ή τα βρίσκει αδέσποτα ή τα επιλέγει από κάποιο καταφύγιο ζώων. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ένα τεράστιο μπράβο στις φιλοζωικές και ένα τεράστιο μπράβο σε αυτούς που κάνουν ένα τεράστιο έργο για τα αδέσποτα ζώα.

Το κτηνιατρείο σου συνεργάζεται με φιλοζωικές;

Φυσικά το ιατρείο συνεργάζεται με Φιλοζωικές, δεν θα μπορούσε να λείπει μια τέτοια δράση. Είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος και θέλω να προσφέρω όσο το περισσότερο δυνατόν, το ιατρείο μου πάντα είναι ανοιχτό για τέτοια περιστατικά.

Οι Φιλοζωικές με τις οποίες συνεργάζομαι είναι η ΣΠΑΖ ( Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων ) με έδρα τη Γλυφάδα και την SAVE A GREEK STRAY με την οποία έχουμε δράση όχι μόνο στον νομό Αττικής αλλά σε πολλούς δήμους ανά την Ελλάδα.

Η ανιδιοτελής αγάπη και η απώλεια ενός ασθενούς ζώου

«Από τα ζώα έχω μάθει αυτό που πραγματικά αποκαλούμε ανιδιοτελή αγάπη. Έχω μάθει πως με ένα χάδι και δείχνοντας πραγματικά την αγάπη με έστω ένα βλέμμα, το ζώο μπορεί να στο ανταποδώσει αυτό με χίλια διαφορετικά συναισθήματα και χίλιες διαφορετικές κινήσεις. Έχω δει ζώα που ερχόντουσαν στο ιατρείο μου και ήταν επιθετικά και άγρια, αλλά ήταν σε κατάσταση ανάγκης και χρειαζόντουσαν την βοήθεια μου, μετά από μια ημέρα νοσηλείας μπορούσα και τα χάιδευα και αυτά μου έγλυφαν το χέρι.

Κατάλαβα λοιπόν πώς όταν δεν υπάρχει δόλος , όταν δεν υπάρχει πονηριά, όταν δεν υπάρχει κακία, όλα γίνονται και τα ζώα στο τέλος το δείχνουν έμπρακτα αυτό με μια γλυψιά, με το βλέμμα τους, με το κούνημα της ουράς και από την χαρά που πραγματικά όταν σε βλέπουν είναι αστείρευτη και ατελείωτη.»

Πως διαχειρίζεσαι την απώλεια ενός ασθενούς σου;

Είναι το χειρότερο κομμάτι στη δουλειά μου όταν έρχομαι αντιμέτωπος με μία τέτοια κατάσταση. Ο πόνος είναι διπλός και ο ρόλος μου δύσκολος καθώς θα πρέπει να συμπαρασταθώ στους ιδιοκτήτες , οι οποίοι έχουν χάσει το αγαπημένο τους κατοικίδιο και από την άλλη θα πρέπει να υποστώ και εγώ τη όλη αυτή οδύνη από την απώλεια του ζώου.

Είναι απογοητευτικό γιατί πιστεύεις ότι δεν κατάφερες να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, ακόμα πιο έντονο είναι αν το ζώο το κουράρεις καιρό και γνωρίζεις την πάθηση η οποία το ταλαιπωρούσε και τελικά έφτασε σε αυτό το αποτέλεσμα. Όλα αυτά είναι ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων το οποίο καλείσαι σαν επαγγελματίας να μπορέσεις το διαχειριστείς τόσο για τον ιδιοκτήτη, όσο και για το κατοικίδιο.

Τελικά τα ζώα καταλαβαίνουν τα πάντα;

Μετά από τόσα χρόνια που συναναστρέφομαι με ζώα , είμαι σε θέση να πω ότι καταλαβαίνουν τα ΠΑΝΤΑ και ΟΛΑ. Μπορούν να καταλάβουν απέναντί τους ποιόν έχουν, και να τον σκανάρουν, να τον διαβάσουν και να δουν αν η πρόθεσή του είναι καλή ή όχι. Η ικανότητα τους να μυρίζουν τις ορμόνες που εκκρίνει ο ανθρώπινος οργανισμός ανάλογα με τα συναισθήματα που μπορεί να έχει ο άνθρωπος, τα κάνει να έχουν ένα αλάνθαστο ένστικτο.

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.