Συνεπιμέλεια σκύλου: Κι όμως γίνεται!

Συνεπιμέλεια σκύλου… Είναι πολύ πιθανό να σας έχει τύχει να χωρίσετε ενώ ως ζευγάρι είχατε έναν σκύλο μαζί, και να είστε τώρα στη φάση που μοιράζεστε το αγαπημένο σας κατοικίδιο με τις μέρες. Κι αν δεν το έχετε βιώσει οι ίδιοι, ενδεχομένως να έχετε ακούσει μία αντίστοιχη περίπτωση.

Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό και παρόλο που υπάρχουν αρκετοί που το κοροϊδεύουν λέγοντας το χαρακτηριστικό «σαν παιδί χωρισμένων γονιών», ο σκύλος είναι μέλος της οικογένειας κι όταν τα μέλη της αποφασίζουν να ζήσουν χωριστά τόσο το ζώο συντροφιάς όσο και οι άνθρωποι ζορίζονται ψυχολογικά. Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλο κι η αγάπη αυτή δε μπορεί να χαθεί έτσι εύκολα, με το τέλος ενός άλλου έρωτα.

Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα ήταν μία δικαστική απόφαση στην Ισπανία για την από κοινού επιμέλεια ενός σκύλου σε χωρισμένο ζευγάρι. Το τελευταίο προσέφυγε στο δικαστήριο, για να καθορίσει με ποιον πρέπει να ζήσει το κατοικίδιο. Μιλάμε για τεράστια αγάπη, όπως καταλαβαίνετε…

Συνεπιμέλεια σκύλου: Ποια ήταν η πρώτη φορά που αποφασίστηκε επίσημα

Στην Ισπανία λοιπόν και συγκεκριμένα στο δικαστήριο της Μαδρίτης πάρθηκε για πρώτη φορά επίσημα η απόφαση της συνεπιμέλειας σκύλου. Το δικαστήριο της Μαδρίτης έλαβε υπόψιν ότι και τα δύο μέρη ήταν «από κοινού υπεύθυνα» και «συν-φροντιστές» του σκύλου με το όνομα Panda.

Ακόμη κι η ίδια η δικηγόρος της υπόθεσης μίλησε για μία «πρωτοποριακή» απόφαση. Η απόφαση αυτή όμως οδήγησε τους αρμόδιους στην Ισπανία να επεξεργάζονται νέα νομοθεσία, ώστε τα ζώα να αναγνωρίζονται και νομικά ως ζωντανά όντα σε ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό το νέο καθεστώς θα διευκολύνει έναν σύντροφο να ζητήσει τη συνεπιμέλεια σκύλου- ή γενικά ενός κατοικιδίου- μετά από χωρισμό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Lola García, από τη δικηγορική εταιρεία Law & Animals, προσέφυγε στο δικαστήριο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 1987 για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, την οποία η Ισπανία επικύρωσε το 2017. Είπε ότι πρόκειται για «πρωτοποριακή απόφαση», επειδή η πελάτισσά της μπόρεσε να δηλώσει τον εαυτό της όχι ως «συνιδιοκτήτρια» του Panda αλλά ως «συνυπεύθυνη» κι ως «συν-φροντιστή».

Το συμβόλαιο υιοθεσίας του σκύλου, τα κτηνιατρικά έξοδα και οι φωτογραφίες όπου «οι τρεις φαίνονται ως οικογένεια, ακριβώς σαν να ήταν μια οικογενειακή φωτογραφία με παιδιά» υποβλήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία, είπε η García, σύμφωνα με το RTVE.

Ο δικαστής έκρινε ότι «τα στοιχεία αποδεικνύουν μια τρυφερή σχέση μεταξύ της ενάγουσας και του σκύλου, άξια νόμιμης κηδεμονίας». Ο σκύλος λοιπόν θα εναλλάσσεται από εδώ και πέρα μεταξύ των δύο συντρόφων για έναν μήνα τη φορά.

Επιμέλεια σκύλων και τι ισχύει στον κόσμο

Θα μείνουμε σε τρεις χώρες, που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι νόμοι τους αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά αρκετές χώρες του κόσμου. Παράδειγμα ένα, το Ηνωμένο Βασίλειο… Οι σκύλοι θεωρούνται νομικά ως άψυχα αντικείμενα παρόμοια με αυτοκίνητα, σπίτια ή άλλα προσωπικά αντικείμενα. Οι υποθέσεις επιμέλειας προσδιορίζουν απλώς ποιος είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης.

Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα η μακρινή μας Αυστραλία, στην οποία δεν υπάρχει νομοθεσία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα δικαστήρια πρέπει να αντιμετωπίζουν ρυθμίσεις για τα κατοικίδια μετά από χωρισμό.

Τέλος στη Γαλλία άλλαξε η σχετική νομοθεσία το 2014, ώστε τα κατοικίδια να θεωρούνται «ζωντανά όντα με αισθήματα» κι όχι «κινητά αγαθά». Το νέο καθεστώς λοιπόν σημαίνει ότι τα ζευγάρια μπορούν να παλέψουν για την κοινή επιμέλεια σε υποθέσεις διαζυγίου.

Κρατάμε το ωραίο παράδειγμα της Γαλλίας κι ελπίζουμε σε μία γενίκευση αυτών των πρωτοποριακών αποφάσεων!

 

Με πληροφορίες από το BBC

 

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.