Σκύλος και αλλεργίες: Πως θα καταλάβω ότι έχει

Η Άνοιξη μόλις έχει ξεκινήσει και οι αλλεργίες ταλαιπωρούν μικρούς, μεγάλους και… τετράποδους! Αλήθεια ο σκύλος μας μπορεί να έχει αλλεργίες; Αν ναι, τι είδους αλλεργίες εμφανίζουν συνήθως τα κατοικίδια;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ο σκύλος όπως και κάθε ζώο μπορεί να είναι αλλεργικό ή να εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του αλλεργίες. Το θέμα είναι να παρατηρούμε τον τετράποδο φίλο μας, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις αλλαγές στις συνήθειες και τη συμπεριφορά του.

Σκύλος και αλλεργίες: Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι εμφανή και σχετικά συνηθισμένα. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας και φυσικά να τον επισκεφθείτε για τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία- αντιμετώπιση. Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στους σκύλους και δηλώνουν σημάδια αλλεργίας είναι τα εξής:

  • Ξηρή ή ερεθισμένη μύτη
  • Επίμονο δάγκωμα στα πόδια ή τάση να τα γλύφει
  • Κνησμός δηλαδή φαγούρα
  • Ερεθισμένο δέρμα
  • Πρησμένα πέλματα
  • Μόλυνση στα αυτιά
  • Φτέρνισμα
  • Διάρροια ή εμετός
  • Ροχαλητό, το οποίο ενδέχεται να προκαλείται από ερεθισμένο λαιμό

Τι προκαλούν οι αλλεργίες στον σκύλο

Αρχικά τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά και μειώνουν την ποιότητα της ζωής του στην καθημερινότητα. Στη συνέχεια οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δερματικά, πεπτικά ή αναπνευστικά. Αυτό εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση και ηλικία του σκύλου, τη γενικότερη υγεία του και φυσικά από το αίτιο και είδος της αλλεργίας.

Πως μπορεί να πάθει αλλεργία;

Τα αίτια ποικίλουν, αλλά η αλλεργία μπορεί να προκληθεί από τη διαδικασία της κατάποσης, της εισπνοής ενός σωματιδίου που του προκαλεί το πρόβλημα ή με οποιαδήποτε επαφή άλλης μορφής.

Σκύλος και αλλεργίες: Πως γίνεται η διάγνωση

Όπως προαναφέραμε η διάγνωση πρέπει να γίνεται από τον κτηνίατρο, που παρακολουθεί τον σκύλο. Αυτή συμβαίνει μέσα από την οπτική εξέταση, από εξέταση δέρματος και από εξετάσεις αίματος. Ακόμη μπορεί να χρειαστεί ο σκύλος να ακολουθήσει μία ειδική διατροφή για κάποιες εβδομάδες. Αυτό όμως το αποφασίζει και πάλι ο κτηνίατρος.

Τελικά τι προκαλεί την αλλεργία στον σκύλο;

Τα αίτια διαφέρουν και σχετίζονται με το περιβάλλον, με κάποια συγκεκριμένη ευαισθησία του ή με κάποια αλλαγή στις συνήθειές του (π.χ. διατροφή). Όταν όμως υπάρχει αλλεργία, τότε ο σκύλος προσπαθεί να αποβάλλει την τοξίνη που τον ταλαιπωρεί και του προκαλεί το όλο πρόβλημα. Μερικά από τα αίτια θεωρούνται οι τρίχες, η γύρη, τα δέντρα, το γρασίδι, η σκόνη, το καουτσούκ, τα πλαστικά μπολ φαγητού, οι μυρωδιές από ένα καθαριστικό πατώματος, τα φτερά, ο καπνός του τσιγάρου, ορισμένα υφάσματα, αρώματα που χρησιμοποιούν κάποιοι ιδιοκτήτες για τον καλλωπισμό του σκύλου, η τροφή του, κάποιες λιχουδιές που απερίσκεπτα του δίνουμε κάποιες φορές κ.ά.

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.