Ο σκύλος μου έχει άγχος, τι να κάνω;

Το άγχος φαίνεται πως έχει καταβάλλει εκτός από τον σύγχρονο άνθρωπο και το σύγχρονο κατοικίδιο. Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο στρεσάρεται ένα ζώο συντροφιάς, είναι ο αποχωρισμός. Εκτός όμως από το άγχος του αποχωρισμού ένας σκύλος, για παράδειγμα, μπορεί να έχει άγχος για διάφορους ακόμη λόγους (π.χ. να νιώθει μοναξιά, να ταλαιπωρείται από τις ορμόνες του ειδικά αν δεν είναι στειρωμένος κ.ά.).

Τα ζώα συντροφιάς αντιμετωπίζουν το άγχος όπως εμείς

Αυτό σημαίνει ότι το άγχος τους εντείνεται καθημερινά, αν δεν εντοπιστεί κι αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Μάλιστα ενδέχεται ένας σκύλος να παρουσιάσει δερματικά ή ακόμη και να ασπρίσει νωρίτερα από την ηλικία του, αν έχει αυξημένο στρες. Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

  1. Περισσότερες αγκαλιές: Η εκδήλωση αγάπης είναι ευεργετική. Έτσι όσα περισσότερα χάδια τού δίνουμε κι όσες περισσότερες αγκαλιές κάνουμε, τόσο πιο όμορφα θα νιώθει.
  2. Μασάζ: Κι όμως το μασάζ χαλαρώνει και τους σκύλους, αφού το άγχος προκαλεί μυϊκή ένταση και το μασάζ έρχεται να η χαλαρώσει.
  3. Μουσική: Ειδικότερα η κλασική μουσική διώχνει μακριά το άγχος από τον σκύλο, βοηθώντας τον να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί πιο εύκολα.
  4. Χρόνο και χώρο: Όταν ένα ζώο συντροφιάς είναι πιεσμένο ψυχολογικά και υποφέρει από άγχος, καλό είναι να του δίνουμε τον χώρο και τον χρόνο του. Μπορεί απλά να θέλει λίγη ησυχία! Έτσι «κάνουμε ατμόσφαιρα» στον χώρο του με χαλαρωτική μουσική, χαμηλό φωτισμό, καλή θερμοκρασία ανάλογα με την εποχή και το αφήνουμε να ηρεμήσει…
  5. Αυξημένη άσκηση: Η άσκηση και μάλιστα η συστηματική έχει τα ίδια οφέλη για έναν σκύλο, όπως και για τον άνθρωπο. Εκτονώνει το στρες και το άγχος, χαλαρώνει, παράγει ενδορφίνες, δίνει χαρά! Επομένως περισσότερες βόλτες, κολύμπι το καλοκαίρι, βουνό τον χειμώνα, παιχνίδια, εκδρομές στην εξοχή και καλή παρέα.

Τέλος αν παρατηρείτε πως τίποτα από τα παραπάνω δεν αρκεί για να βοηθήσει τον σκύλο σας, τότε ζητήστε τη γνώμη των ειδικών. Στην προκειμένη περίπτωση ως ειδικούς εννοούμε τον κτηνίατρο και τον εκπαιδευτή του. Έτσι θα αποφύγουμε συμπεριφορικά ζητήματα στο μέλλον.

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.