Μεγάλωσα με σκύλο και μου φαίνεται!

Όσοι μεγαλώσαμε με σκύλο, είμαστε πραγματικά τυχεροί. Ναι, αυτή είναι μία κοινότυπη έκφραση αλλά και μία μεγάλη αλήθεια.

Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο παρουσιάζουν αυξημένη ικανότητα επικοινωνίας, μία αξιοπρόσεκτη ηρεμία και εντυπωσιακά ενισχυμένη συναισθηματική νοημοσύνη. Ειδικότερα στις αναπτυξιακές φάσεις της εφηβείας και προεφηβείας, τα κατοικίδια έχουν σημαντική επίδραση στη σκέψη και τη ζωή των παιδιών. Μαθαίνουν να συνυπάρχουν με μία άλλη, αυτόνομη οντότητα που έχει συναισθήματα και ανάγκες. Αναπτύσσουν πραγματική σχέση φιλίας και καταφέρνουν να εφευρίσκουν αποδοτικούς και δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας, επειδή ακριβώς δε μιλούν την «ίδια γλώσσα». Η μη λεκτική επικοινωνία είναι το μέσο για τα παιδιά ώστε να συναισθανθούν και να μάθουν την ουσιαστική αγάπη.

Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει με σκύλο αντιλαμβάνονται καλύτερα τις ανάγκες των άλλων, ακούν περισσότερο και δείχνουν έμπρακτα τη συμπόνοιά τους. Η ικανότητα του παιδιού να διαχωρίζει σταδιακά τον εαυτό του από κάποιον άλλο εκτός του εαυτού του και η επίγνωση ότι η συναισθηματική εμπειρία του «άλλου» είναι ανεξάρτητη από τη δική του δημιουργούν τα θεμέλια για υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης.

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με σκύλο νιώθουν την ασφάλεια, την αποδοχή, τη συντροφιά και την οικογένεια πιο έντονα. Γνωρίζουν πως να αυτονομηθούν αφού έχουν το παράδειγμα του ίδιου του σκύλου τους, είναι άτομα εμπιστοσύνης, αγαπούν ανιδιοτελώς, είναι υπεύθυνα, έχουν τη δύναμη και αυτοπεποίθηση που τους δίνει η ίδια η αγάπη. Η πραγματική και ανιδιοτελής αγάπη.

Τέλος, όσο σκληρό και αν είναι, ο κύκλος ζωής του σκύλου και του κατοικιδίου γενικότερα, αναπτύσσει γνωστικά το παιδί που εξερευνά την ανθρώπινη φύση του και τελικά τη βλέπει να γεννιέται, να εξελίσσεται και να παρακμάζει μπροστά του (γέννηση, δεσμοί και σχέσεις, θάνατος).

Τα παιδιά που μεγάλωσαν με σκύλο βιώνουν λιγότερο άγχος και στρες ενώ μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις δύσκολες και αγχώδεις καταστάσεις στη ζωή τους από νωρίς. Βλέπετε η εκπαίδευση είναι αμοιβαία. Το παιδί εκπαιδεύει το σκύλο και ο σκύλος «εκπαιδεύει» το παιδί…

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.