Κάπνισμα και σκύλος: Τελικά το παθητικό κάπνισμα ισχύει και για τα κατοικίδιά μας;

Κάπνισμα και σκύλος, ένα θέμα που ίσως κάποιοι να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία ή να μην το έχουν σκεφτεί. Το TaxiPet με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ευαισθητοποιείται για τα κατοικίδια που ζουν σε καπνιστικό περιβάλλον και ενημερώνει αν και πόσο τα επηρεάζει στην υγεία και ψυχολογία τους.

Σκύλος και κάπνισμα: Τι λένε οι σχετικές μελέτες

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτες οι σκύλοι που ζουν σε καπνιστικά περιβάλλοντα είναι πιθανότερο να υποφέρουν από αναπνευστικές ασθένειες, όπως είναι το άσθμα ή η βρογχίτιδα ενώ μπορεί να εμφανίσουν μέχρι και καρκίνο του πνεύμονα. Αυτό δε σημαίνει πως θα πάθουν όλα τα παραπάνω, αλλά πως έχουν αυξημένες πιθανότητες συγκριτικά μ’ έναν σκύλο που ζει με μη καπνιστές.

Νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν τρία μεγάλα πανεπιστήμια (School of Veterinary Medicine της Μασαχουσέτης, State University του Κολοράντο και Tufts University), έδειξε πως οι σκύλοι που καπνίζουν παθητικά μπορεί πράγματι να αναπτύξουν μέσα στα χρόνια καρκίνο του πνεύματος και καρκίνο της μύτης (σε πιο σπάνιες περιπτώσεις και καρκίνο του στόματος). Αξίζει να σημειώσουμε πως οι συγκεκριμένες έρευνες χαρακτηρίζονται από στατιστικά στοιχεία και μιλούν για πιθανότητες. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε ακόμη κάποιες αποδείξεις ότι συμβαίνει.

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν καπνίζουμε μπροστά στον σκύλο μας;

Με απλά λόγια αναπνέουν καπνό! Αν αναλογιστούμε και τη συνήθεια που έχουν τα κατοικίδια να έρχονται πολύ κοντά στον φροντιστή τους, τότε καταλαβαίνουν πως αναπνέουν ακόμη περισσότερο καπνό. Ακόμη ο σκύλος μας μένει κατά κύριο λόγο στο σπίτι, συγκριτικά με τους ανθρώπους. Οπότε ό,τι καπνός υπάρχει, τον εισπνέει και ό,τι σωματίδιο βρίσκεται στα χαλιά και τα έπιπλα «κάθεται» πάνω του.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αναπτύξει πιο εύκολα αλλεργίες, αναπνευστικές και δερματικές, ή να παρουσιάσει ρινικά προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα τώρα, μπορεί να έχουν πιο αθώο καπνό αλλά πρέπει να προσέξουμε να τα έχουμε μακριά από τα κατοικίδιά μας αφού μπορεί να γίνει κατάποση του υγρού και τότε θα υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

Το ίδιο ισχύει και για τη γάτα;

Πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, διαπίστωσε ότι τα σκυλιά, οι γάτες και τα μικρά ζώα, όπως είναι τα ινδικά χοιρίδια και τα πουλιά διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο από τον καπνό του τσιγάρου. Επομένως το παθητικό κάπνισμα μάς επηρεάζουν όλους, ανθρώπινα και μη όντα.

Συγκεκριμένα οι γάτες που ζουν με καπνιστές, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν λέμφωμα (λεμφοσάρκωμα), σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Η ίδια μελέτη συνδέει το παθητικό κάπνισμα με τον καρκίνο του στόματος (καρκίνωμα πλακώδους κυττάρου) στις γάτες. Επίσης τα γατάκια που εκτίθενται σε παθητικό καπνό για περισσότερο από 5 χρόνια, είχαν ακόμη υψηλότερα ποσοστά αυτού του καρκίνου. Και πάλι όλα αυτά τονίζουμε πως προκύπτουν από έρευνες και μελέτες. Δε σημαίνει πως αν είμαστε καπνιστές και καπνίζουμε μπροστά ή κοντά στο κατοικίδιό μας ότι εκείνο θα αρρωστήσει.

Σκύλος και κάπνισμα: Τι μπορώ να κάνω, για να προστατεύσω το κατοικίδιό μου;

  • Καλό και συχνό αερισμό του χώρου.
  • Ιδανικά να καπνίζω εκτός σπιτιού ή με ανοιχτό παράθυρο.
  • Να μην καπνίζω κοντά στο κατοικίδιό μου και να αφήσω τις αγκαλιές για μία άλλη ώρα.
  • Να μην καπνίζω όταν είμαστε μαζί στο αυτοκίνητο.
  • Να καθαρίζω τακτικά τα μαξιλάρια, στρώματα, καναπέδες και χαλιά.
  • Να παρατηρώ την οποιαδήποτε αλλαγή στη διάθεση, την αναπνοή και το δέρμα του σκύλου μου.
  • Να κάνω τακτικές εξετάσεις, όπως μου συστήνει ο γιατρός.
  • Να φροντίζω να μη συγκεντρωνόμαστε πολλοί καπνιστές στον ίδιο χώρο με τον σκύλο. Όσοι περισσότεροι οι καπνιστές στο περιβάλλον του, τόσο πιο αυξημένες οι πιθανότητες το κάπνισμα να βλάψει τον σκύλο μας.
  • Να κόψω εντελώς το κάπνισα και να μην καταφύγω σε εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο που επίσης μπορεί να τον βλάψει.
  • Να εγκαταλείψω αυτή την κακή συνήθεια για εκείνον και για εμένα!

 

 

 

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.