Σοκολάτα και σκύλος: Τελικά πόσο επικίνδυνη είναι η σχέση τους;

Κάθε σχέση με τη σοκολάτα είναι σχέση λατρείας. Σε όλους μας αρέσει, γιατί όχι λοιπόν και στους τετράποδους φίλους μας;

Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα είναι τοξική για τον σκύλο. Το πόσο τοξική μπορεί να γίνει, εξαρτάται από το είδος της σοκολάτας, το μέγεθος του σκύλου και την ποσότητα που θα καταναλωθεί. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ότι ο σκύλος δεν πρέπει να καταναλώσει σοκολάτα.

Σοκολάτα και σκύλος: Γιατί είναι τοξική αυτή η σχέση

Το συστατικό της σοκολάτας που την κάνει τοξική για τον σκύλο μας, ονομάζεται θεοβρωμίνη. Οι άνθρωποι τη μεταβολίζουμε εύκολα, αλλά οι τετράποδοι φίλοι μας την επεξεργάζονται πολύ πιο αργά. Το αποτέλεσμα αυτή της διαφοράς στην ταχύτητα μεταβολισμού είναι ότι η θεοβρωμίνη έχει τον χρόνο να εξελίξει τα τοξικά στοιχεία της και να τα περάσει στο σύστημα.

 

 

 

7+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

  1. Σοκολάτα και σκύλος… Ένας μεγάλος σκύλος μπορεί να προλάβει να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας συγκριτικά μ’ έναν μικρότερο σε μέγεθος σκύλο, πριν εκδηλώσει τα συμπτώματα της τοξικότητας.
  2. Το κακάο, η μαγειρική σοκολάτα δηλαδή η κουβερτούρα και η μαύρη σοκολάτα έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα θεοβρωμίνης. Η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή, έχουν κάπως χαμηλότερα αλλά παραμένουν επικίνδυνες.
  3. Ακόμη και μία μικρή ποσότητα σοκολάτας από τον σκύλο μας πρέπει να μας ανησυχήσει, αφού αρκεί για να προκαλέσει σοβαρό ερεθισμό στο στομάχι όπως είναι ο εμετός και η διάρροια.
  4. Σοκολάτα και σκύλος: Οι μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας θα έχουν και μεγαλύτερες συνέπειες.
  5. Η εκδήλωση των συμπτωμάτων γίνεται συνήθως 2 ώρες μετά την κατανάλωση της σοκολάτας.
  6. Επικοινωνούμε κατευθείαν με τον κτηνίατρό μας, πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
  7. Τα συμπτώματα από την τοξική επίδραση της θεοβρωμίνης στον σκύλο μπορεί να είναι εμετοί, διάρροιες, σπασμοί και τρέμουλο, καρδιακή αρρυθμία ενώ μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία ή και καρδιακή ανεπάρκεια.
  8. Να θυμάστε πως στην περίπτωση κατανάλωσης σοκολάτας από τον σκύλο μας, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Ειδοποιούμε τον κτηνίατρο από το πρώτο λεπτό και δεν περιμένουμε να δούμε τα συμπτώματα να εκδηλώνονται στο κατοικίδιό μας.
This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.