Σκύλος και μωρό: Από την πρώτη γνωριμία μέχρι το δέσιμο

Ο σκύλος αποτελεί μέλος της οικογένειας κι αυτό είναι μία αναμφισβήτητη παραδοχή. Ειδικότερα όταν ζει εντός του σπιτιού, έχει συνηθίσει να τραβάει την προσοχή μας και να αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμη «παιδί» της οικογένειας. Σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις η ζωή και ψυχολογία του μπορεί να διαταραχθεί σημαντικά από τον ερχομό ενός μωρού.

Τι μπορούμε να κάνουμε, για να προετοιμάσουμε αυτή τη σχέση; Η εκπαιδεύτρια σκύλων Μαριλένα Σαρίδη μάς δίνει τις πιο πρακτικές συμβουλές για να το πετύχουμε!

Γνωρίζουμε στον σκύλο μας μωρουδίστικες μυρωδιές και ήχους

Εκεί λοιπόν που προετοιμάζουμε το παιδικό δωμάτιο κι όλα τα καλλυντικά προϊόντα, εκτός από τα ρουχαλάκια, που θα χρειαστούμε για το μωρό μας εξοικειώνουμε τον τετράποδο φίλο μας με τις μωρουδίστικες μυρωδιές. Πως; Με μία κρέμα περιποίησης του μωρού, με το αφρόλουτρο ή το σαμπουάν του. Σε ό,τι αφορά στους ήχους, ο τρόπος είναι απλός και γνωστός! Βάζουμε στο YouTube ήχους μωρού και τους ακούμε παρέα με τον σκύλο μας. Κάθε φορά που εκείνος αντιδρά όπως επιθυμούμε, τον επιβραβεύουμε με μία λιχουδιά κι ένα χάδι.

Φέρνουμε μία κούκλα μωρό στο σπίτι και το ζούμε κανονικά!

Φαίνεται λίγο spooky αλλά θα βοηθήσει πολύ για τη μελλοντική σχέση του μωρού με τον σκύλο. Παίρνουμε λοιπόν μία κούκλα μωρό κι αρχίζουμε να ζούμε τη μητρότητα και την πατρότητα αντίστοιχα, κανονικά. Τι σημαίνει αυτό; Αγκαλιάζουμε το μωρό, του μιλάμε, κάνουμε ότι το ταΐζουμε, ακόμη και το αλλάζουμε! Κάθε φορά που ο σκύλος θα πλησιάζει, τον χαϊδεύουμε και τον επιβραβεύουμε και πάλι με μία λιχουδιά.

Ενδυναμώνουμε τις γνωστές εντολές

Είναι σημαντικό, όταν έρθει το μωρό, να έχουμε έναν υπάκουο και ήρεμο σκύλο στο σπίτι. Φροντίζουμε λοιπόν καθημερινά να κάνουμε εξάσκηση στις εντολές που γνωρίζει και τις ενδυναμώνουμε. Όταν για παράδειγμα λέμε «όχι» ή το «μη», η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση. Αυτή η συμβουλή θα αποδειχθεί πολύτιμη για τις πρώτες δύσκολες ημέρες με το μωρό στο σπίτι.

Η προετοιμασία ξεκινάει από το μαιευτήριο

Πράγματι! Γι’ αυτό λοιπόν όσο η μητέρα βρίσκεται στο μαιευτήριο, ο σκύλος πρέπει να «υποδεχθεί» στο σπίτι ένα φορεμένο ρουχαλάκι ή κουβερτάκι του μωρού. Έτσι θα γνωρίσει τη μυρωδιά του κι όταν πλέον έρθει στο σπίτι, θα ξέρει κατά μία έννοια τι να περιμένει.

Κάνουμε τη ζωή του σκύλου μας καλύτερη

Όπως και οι γονείς, έτσι και ο σκύλος θα περάσει δύσκολα το πρώτο διάστημα με το μωρό στο σπίτι. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν πρέπει να αλλάξει ιδιαίτερα η καθημερινή ρουτίνα του. Αντιθέτως θα ήταν ωφέλιμο να ενισχυθεί με περισσότερες ευχάριστες στιγμές και δραστηριότητες. Πρακτικά αυτό μπορεί να είναι περισσότερος χρόνος για βόλτα ή παιχνίδι, μία παραπάνω λιχουδιά, μία καινούργια αφράτη φωλιά.

Ας θυμόμαστε ότι και ο σκύλος μας έχει ανάγκη από ποιοτικό χρόνο μαζί μας, με την οικογένειά του.

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.