Σκύλος και μαγειρευτό φαγητό: Γιατί να το προτιμήσεις

skylos-mageireuto-fagito

Σκύλος και μαγειρευτό φαγητό, ένα θέμα που απασχολεί πολύ τελευταία όσους έχουμε κατοικίδια. Ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές σχετικές έρευνες και μελέτες, που να αποδεικνύουν ή να ενισχύουν τα οφέλη. Από την άλλη όμως, υπάρχουν πληροφορίες και ορισμένες επιλεκτικές έρευνες όπως και ιδιοκτήτες που μιλούν εμπειρικά, για τα οφέλη στην υγεία του σκύλου από το μαγειρευτό φαγητό.

Σύμφωνα με μελέτες οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων δίνουν επεξεργασμένη τροφή, κυρίως κροκέτες, στους τετράποδους φίλους. Ωστόσο η ανάκληση ορισμένων τροφών για κατοικίδια αλλά και η επιθυμία αναζήτησης ενός υγιεινού τρόπου διατροφής για εκείνα από τους ιδιοκτήτες τους, έχει οδηγήσει στην αύξηση της προσφοράς και κατανάλωσης μαγειρεμένης τροφής από τον σκύλο.

Τις προηγούμενες δεκαετίες μάθαμε πως η κροκέτα αποτελεί την πιο healthy επιλογή για το κατοικίδιό μας, αφού συγκεντρώνει κάθε απαραίτητο για την υγεία του συστατικό. Στην πορεία και με τους ιδιοκτήτες να αντιμετωπίζουμε τον σκύλο ως μέλος της οικογένειάς μας που λειτουργεί, κινείται, μάς ακολουθεί στις βόλτες στην παραλία, την πόλη και το βουνό, έχει φίλους, κοιμάται και τρέφεται όπως εμείς οι άνθρωποι, η λογική άλλαξε. Πλέον, στη σύγχρονη εποχή, ο σκύλος θέλει γεύση κι εύπεπτες διατροφικές επιλογές.

Οι λόγοι που ένας ιδιοκτήτης σκύλου προτιμάει το μαγειρεμένο φαγητό;

  • Ως πιο «φυσική» τροφή
  • Γνωρίζει τι φαγητό προσφέρει στον σκύλο του
  • Έχει περιορισμένα συστατικά, τα οποία είναι μάλιστα κι ελεγχόμενα
  • Δεν έχει τόσα συντηρητικά όσο μία κροκέτα
  • Είναι υψηλής ποιότητας σαν την τροφή που καταναλώνει ο άνθρωπος
  • Πρόκειται για μη επεξεργασμένη τροφή με «καθαρή ετικέτα»
  • Είναι πιο νόστιμο
  • Σύμφωνα με έρευνες είναι πιο εύπεπτο
  • Προκαλεί επίσης τον επιθυμητό κορεσμό, δηλαδή χορταίνει τον σκύλο

Τι λένε οι σχετικές μελέτες

Η είδηση είναι πως η φρεσκομαγειρεμένη τροφή είναι πράγματι, σύμφωνα με σχετικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, πιο εύγευστη και κυρίως πιο εύπεπτη. Επίσης επιτυγχάνει τον κορεσμό χωρίς να “φουσκώνει” τον σκύλο, πριν τη βόλτα του ή στην καθημερινότητά του. 

Οι σκύλοι που καταναλώνουν μαγειρευτό φαγητό έχουν μειωμένη χοληστερίνη, καλύτερη γενική υγεία και σαφώς καλύτερη εντερική λειτουργία. Οι ερευνητές κρίνουν πως τροφές που είναι φρέσκιες (είτε ωμή είτε μαγειρεμένη τροφή) μπορεί να είχαν περισσότερο λίπος αλλά συγκριτικά με την κροκέτα, διευκόλυναν τον μεταβολισμό του ζώου. Έτσι υπήρξε η μείωση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Ακόμη οι θετικές μεταβολές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, δηλαδή στα μικρόβια που ζουν στο έντερο, βοήθησαν στην καλύτερη εντερική λειτουργία του σκύλου.

Σκύλος και μαγειρευτό φαγητό: Τι τροφές συστήνουν πλέον οι ειδικοί

Όσοι ιδιοκτήτες σκύλων- αν και τα ίδια ισχύουν και για τη γάτα- επιλέξουν να μην προτιμήσουν τη λύση της κροκέτας, συστήνεται να προσφέρουν στο κατοικίδιό τους ελαφρώς μαγειρεμένη τροφή ή ωμή. Αποφεύγουμε τα σιτηρά και ετοιμάζουμε ένα μενού πιο ευκολοχώνευτο για τον τετράποδο φίλο μας, που θα του αλλάξει τη ζωή βελτιώνοντας την ποιότητά της. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές για μαγειρευτό φαγητό σε σκύλο, ή και γάτα, αλλά συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο κι αποφεύγουμε τροφές οι οποίες είναι κατά γενική ομολογία αλλεργιογόνες ή δύσπεπτες για τα κατοικίδιά μας (όπως αναφέραμε τα σιτηρά, τα οποία είναι καλύτερα να μην υπάρχουν στη διατροφή ενός σκύλου).

Τι έχουν παρατηρήσει οι ιδιοκτήτες σκύλων, που δίνουν μαγειρευτό φαγητό στο κατοικίδιό τους (χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη απόδειξη από σχετική έρευνα).

  • Μειωμένη τριχόπτωση και καλύτερη ποιότητα τρίχας
  • Βελτιωμένη στοματική υγεία και πιο γερά δόντια
  • Περισσότερη ενέργεια
  • Σημαντική μείωση ή και εξαφάνιση εντερικών προβλημάτων
  • Βελτιωμένες αιματολογικές εξετάσεις εν γένει
  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού σε μεγάλης ηλικίας- και όχι μόνο- σκύλους
  • Βελτιωμένη κινητική λειτουργία και μυϊκή κατάσταση

 Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας αφού κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και το ίδιο και οι ανάγκες του. Επίσης υπάρχουν και κατοικίδια, τα οποία για ιατρικούς λόγους, πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή και συχνά φαρμακευτική ώστε να παραμένουν υγεία και να τα έχουμε κοντά για πολλά πολλά χρόνια… 

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.