Πως να καθαρίσω σωστά την άμμο της γάτας

Οι γάτες είναι ένα υπέροχο κατοικίδιο, το οποίο λειτουργεί κι ανεξάρτητα μέσα στον χώρο. Η σχέση που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπός της μαζί της έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα οποία είναι και η ουσιαστική αγάπη που εκδηλώνεται με άπειρα χάδια.

Και μπορεί η γάτα να λειτουργεί ανεξάρτητα, όπως προαναφέραμε, αλλά μία από τις υποχρεώσεις μας για λόγους υγιεινής είναι να καθαρίζουμε την άμμο της.

Τι χρειαζόμαστε για καθαρή άμμο γάτας

Τα πράγματα είναι απλά, αρκεί να λειτουργήσουμε συντονισμένα. Θα πάμε στο κοντινότερο pet shop και σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούμε:

  1. Μία ανοξείδωτη λεκάνη άμμου
  2. Αρωματικά βότανα
  3. Ξύδι
  4. Σόδα μαγειρικής

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανοξείδωτη λεκάνη άμμου: Οι περισσότερες λεκάνες για άμμο είναι φτιαγμένες από πλαστικό, το οποίο έχει μεν το πλεονέκτημα ότι είναι ελαφρύ υλικό και πλένεται εύκολα αλλά το άσχημο είναι ότι απορροφά τις μυρωδιές. Η λεκάνη από ανοξείδωτο υλικό πλένεται γρήγορα και δεν κρατάει τις μυρωδιές, ακόμη κι αν περάσουν αρκετές ημέρες από την τελευταία αλλαγή.

Αρωματικά βότανα: Ανακατεύουμε την άμμο με αρωματικά βότανα, που είναι ασφαλή για τη γάτα μας, όπως η λεβάντα. Έτσι δε θα μυρίζει τίποτα από την άμμο της, αντιθέτως θα αναδίδεται μία ευχάριστη μυρωδιά από το μπάνιο. Απαραίτητη προϋπόθεση, να καθαρίζετε την άμμο από τις ακαθαρσίες καθημερινά.

Σόδα: Πριν τοποθετήσετε την άμμο μέσα στη λεκάνη, καλύψτε τον πάτο μ’ ένα λεπτό στρώμα σόδας. Γιατί αυτό το μυστικό; Η σόδα απορροφά την υγρασία και θα αφήσει άθικτο το τοίχωμα της λεκάνης, ώστε να μη γεμίσει με άσχημες μυρωδιές, κάτι που χρειάζεται αν τελικά δεν προτιμήσετε την ανοξείδωτη λεκάνη.

Ξύδι ή λεμόνι: Ιδανικά ξύδι… Γνωρίζουμε πως το ξύδι είναι απολυμαντικό και μάλιστα χωρίς χημικά. Πλένουμε λοιπόν την αμμολεκάνη με ξύδι, ιδανικά μία φορά την εβδομάδα. Σε περίπτωση που δε σας αρέσει η μυρωδιά που αναδύει το ξύδι, τότε μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε λεμόνι.

Bonus tips για το πως να καθαρίζουμε την άμμο της γάτας

  • Ψάξτε κι αναζητήστε φυσικούς τρόπους για την κάλυψη της μυρωδιάς
  • Στα pet shop θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε ειδική άμμο, ενισχυμένη με διάφορα αρώματα και λεκάνες άμμου, που είναι καλυμμένες από πάνω με στρώμα ενεργού άνθρακα για την απόλυτη προστασία από τις οσμές.
  • Μην ψεκάσετε την άμμο με χημικές ουσίες κι απολυμαντικά. Το αποτέλεσμα, εκτός από το ότι μπορεί να βλάψουν τη γάτα, ίσως είναι να απωθήσουν το κατοικίδιο από το να πηγαίνει στην άμμο αφού δε θα νιώθει καλά και θα το απωθούν τα χημικά.
This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.