Κορονοϊός και ζώα συντροφιάς: Ποια είναι η αλήθεια;

Την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως, με τον φόβο πως θα αγγίξουν το 70% του πλανήτη, είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν την απορία αν τα ζώα συντροφιάς (δηλαδή ο σκύλος ή η γάτα μας) μπορούν να γίνουν φορείς του ιού και αν μπορούν να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό στον άνθρωπο. Ωστόσο υπάρχει η σαφής οδηγία, που πρέπει να τηρείται σε κάθε περίπτωση στην καθημερινότητά μας, να πλένουμε καλά με σαπούνι και άφθονο νερό τα χέρια μας κατόπιν επαφής με τα ζώα συντροφιάς. Ο λόγος δεν είναι ο φόβος για τον κορονοϊό, αλλά για άλλα βακτήρια που υπάρχουν στον σκύλο ή τη γάτα όπως είναι τα E.Coli και Salmonella.

Είναι χαζή η ερώτηση αν ο σκύλος μου μπορεί να μου μεταδώσει τον ιό;

Όχι, η συγκεκριμένη ερώτηση δεν είναι χαζή. Αντιθέτως να σημειώσουμε ότι το 2009 είχε συμβεί το λεγόμενο από τους ειδικούς reverse zoonosis και είχαμε περιστατικά 3 σκύλων και 5 γατών που ασθένησαν από τον ιό H1N1 τον οποίο κόλλησαν από τον άνθρωπο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως τα ζώα συντροφιάς δεν είναι φορείς του ιού, αλλά μπορεί να τα έχει ακουμπήσει κάποιος που είναι φορέας ή ασθενής. Και ναι, κατά μία έννοια είναι φορείς αφού τα έχει χαϊδέψει ένα μολυσμένο χέρι. Και ναι, σε σχετική εξέταση μπορεί να βρεθεί θετικό στον κορονοϊό αν πάρουν δείγματα από τη μύτη ή τα πατουσάκια του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο σκύλος ή η γάτα έχει κορονοϊό.

Για παράδειγμα ο σκύλος που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό από την ασθενή ιδιοκτήτριά του στο Hong Kong, “κόλλησε” από την ασθενή. Γι’ αυτό και βρέθηκαν ίχνη του κορονοϊού πάνω του.

Ποιες είναι οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε

  1. Πλένουμε καλά τα χέρια μας κατόπιν επαφής με κάποιο ζώο.
  2. Δεν αγγίζουμε άρρωστα ζώα (ειδικά με γυμνά χέρια).
  3. Απολυμαίνουμε σχολαστικά τον σκύλο μας μετά από κάθε βόλτα με τα ειδικά μωρομάντηλα.
  4. Δίνουμε αυξημένη προσοχή στο καθάρισμα της μύτης και των πατουσών του σκύλου, μετά από κάθε βόλτα. Οι κτηνίατροι συστήνουν την απολύμανση με μηλόξυδο και νερό σ’ ένα πανάκι.
  5. Δεν επιτρέπουμε για λίγο διάστημα σε άτομα που δε γνωρίζουμε ή σε ασθενείς να έρχονται σ’ επαφή με τα ζώα συντροφιάς που κατοικούν μαζί μας.

 

 

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.