Κατοικίδια: Γιατί τους μιλάμε σαν να είναι μωρά

Κατοικίδια… Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές ότι τους μιλάμε σαν να είναι μωρά και μάλιστα αυτό συμβαίνει όταν είμαστε κυρίως μόνοι μαζί του. Κι όμως, δε θα έπρεπε να ντρεπόμαστε που μιλάμε έτσι γλυκά στον σκύλο ή τη γάτα μας, αφού σχετικές έρευνες έρχονται για να μας επιβεβαιώσουν και να μας ενθαρρύνουν σε αυτή τη γλυκιά συμπεριφορά.

Τι λένε οι έρευνες για το πως μιλάμε στα κατοικίδια

Έρευνα λοιπόν δείχνει ότι ο «μωρουδίστικος» τρόπος ομιλίας, είναι αποτελεσματικός. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη «μωρουδιακή» γλώσσα όχι τόσο ως αντίδραση στη θέα ενός γλυκού μωρού ή σκύλου, αλλά ως τρόπο επικοινωνίας με κάποιον που δε μπορεί να μιλήσει ή καταλαβαίνει τι προσπαθούμε να του πούμε με δυσκολία (με προσπάθεια θα προσθέταμε καλύτερα).

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας η ομάδα του επιστήμονα Τόμπι Μπεν-Άντερετ από το City University της Νέας Υόρκης έδειξε σε 30 γυναίκες εικόνες κουταβιών, ενήλικων και υπερήλικων σκύλων. Οι γυναίκες έπρεπε να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις φωτογραφίες με κάποιον χαρακτηριστικό χαιρετισμό. Οι ερευνητές ηχογράφησαν τις αντιδράσεις των γυναικών για να τις αναλύσουν αργότερα. Στο δεύτερο μέρος της έρευνας οι επιστήμονες λειτούργησαν αντίστροφα, βάζοντας σε σκύλους διαφόρων ηλικιών (όχι μόνο κουτάβια) να ακούσουν τα ηχογραφημένα.

Τα κουτάβια προτιμούν τη «μωρουδίστικη» γλώσσα

Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που συμμετείχαν, απευθύνονταν στους σκύλους κάθε ηλικίας όπως θα έκαναν σ’ ένα μικρό παιδί. Όταν απευθύνονταν σε κουτάβια, η φωνή γινόταν ακόμη πιο ψηλή. Και στο δεύτερο μέρος της έρευνας φάνηκε ότι κυρίως τα κουτάβια αντιδρούσαν περισσότερο στη «μωρουδίστικη» γλώσσα. Αντιδρούσαν πιο γρήγορα στο άκουσμα των ηχογραφημένων, πλησίαζαν πιο γρήγορα στα ηχεία κι αφιέρωναν περισσότερο χρόνο απ’ ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά. Μάλλον αυτή η φωνή τούς προκαλούσε το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης! Όπως δηλαδή συμβαίνει και με τα μικρά παιδιά και βρέφη…

Τι γίνεται όμως με τους σκύλους μεγαλύτερης ηλικίας;

Οι σκύλοι μεγαλύτερης ηλικίας δεν αντιδρούσαν τόσο έντονα κι ο ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι σκύλοι έμαθαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους να αγνοούν ανθρώπινους ήχους, που δεν προέρχονται από τα αφεντικά τους.

Τελικά εμείς γιατί μιλάμε μωρουδίστικα στα κατοικίδιά μας;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για μία παρόρμηση, την οποία αισθανόμαστε όταν κοιτούμε έναν σκύλο ή μία γάτα ανεξαρτήτως ηλικίας. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί του και κατανοούμε ότι κι αυτό δυσκολεύεται αλλά προσπαθεί να κάνει το ίδιο. Αν μάλιστα πρόκειται για ένα κουτάβι, τότε μάς βγαίνουν κι άλλα συναισθήματα όπως είναι η προστατευτικότητα που φαίνεται και στον τόνο της φωνής μας.

 

This website uses cookies to enhance your browsing experience. By browsing this website, you agree to the use of cookies.